İSTANBUL

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türk fındığına uluslararası bir saldırı olduğunu belirterek, "Türkiye için çok büyük önemi olan fındığın ucuz oyunlara kurban edilmemesi için hassas davranmamız gerekir." değerlendirmesini yaptı.

Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, Türk fındığının dünyanın en kaliteli fındığı olduğunu ve dünya piyasasında bir hakimiyeti bulunduğunu ifade etti.

Fındığın, Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olduğunu, dünya üretiminin yüzde 85'inin Türkiye'de gerçekleştiğini aktaran Kopuz, son günlerde dış kaynaklı ve Türk fındığını karalamaya yönelik bazı haberlerin ulusal basında da yer aldığını üzülerek gördüklerini dile getirdi.

Kopuz, söz konusu haberlerin fındık fiyatlarının düşmesini ve böylece Türkiye'nin fındık üretiminin azalmasını isteyen çevreler tarafından servis edilmeye başladığını savunarak, "Türk fındığına uluslararası saldırı var. Türkiye için çok büyük önemi olan fındığın ucuz oyunlara kurban edilmemesi için hassas davranmamız gerekir." ifadesini kullandı.

Türk fındığının İtalya'da "tehlikeli gıda maddeleri" listesine girdiğine ve kanserojen aflatoksin maddesi içerdiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

"Bu haberlerin tamamının kaynağı, haberlerde de belirtildiği gibi, Coldiretti adlı kurum. Bu ismin açılımı İtalyan Tarımcılar Derneği. İtalyan tarımcılarını korumayı amaçlayan bu kurumun Türk fındığına iyi demesini bekleyemeyiz. 2015'te İtalya'nın Türkiye'den yaptığı ithalat yüzde 47 arttı ve 295 milyon avroya ulaştı. Bu durum İtalyan tarımcıları endişelendirmiş olmalı. Türkiye'den fındık ihracatını yapan firma da bir İtalyan firması. Bu İtalyan firması, Türkiye'den fındığı alırken son derece titiz davranıyor ve yine son derece katı kalite standartlarına uyum arıyor. Yine fındığın İtalya'ya gönderilmesi sırasında yapılan tahliller de son derece katıdır. Dolayısıyla aflatoksinli, standart dışı veya bozuk ürünlerin İtalya’ya gönderilmesi söz konusu dahi olamaz."

Muhabir: Belgin Yakışan

Kaynak: AA