Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı İlyas Edip Sevinç, Türk fındığının tehdit altında olduğunu belirterek, "Önlem alınmazsa Türk fındık üretiminin dünya genelindeki payının yüzde 60’lara düşmesi felaket olacaktır." dedi.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) iş birliğiyle gerçekleştirilen "Fındık ile Sağlık" panelinde konuşan Sevinç, FTG’nin Türkiye’deki arz fazlası fındığı devlete yük olmadan, fiyatları da düşürmeden yurt dışında satabilmeyi amaçladığını kaydetti.

Sevinç, Mart 2009'da devletin elinde 695 bin ton kabuklu fındık olduğunu belirterek, "Devlet 3 milyar dolar zarar etmişti. Ortalama 5 lira olan fındık çok ucuz fiyatla yağlığa verilmişti. Maalesef o dönemde fındık tüketme alışkanlığı oluşturulamadı ve fındığın başka ülkelere ihraç edilmesi yeterince gerçekleştirilemedi." diye konuştu.

2009 yılından itibaren fındıkta, ucuz fiyatlardan bahsedilmesinin söz konusu olmadığını ve vesayetin ortadan kalktığını, fındık fiyatının serbest piyasa ve arz talep dengesine bırakıldığını anlatan Sevinç, dünyada fındık fiyatlarının hep Türkiye’de belirlendiğini söyledi.

Sevinç, "Son yıllarda fındıkta yaşanan üretim düşüşleri, hastalıklar ve piyasaya müdahaleler bizleri fındık üretimi ve verimliliğini ön planda tutmaya sevk etti. Türkiye ilk defa 2012 yılında 301 bin ton iç fındık ihraç etti. Bu 600 bin ton kabuklu fındığa tekabül ediyor. Biliyoruz ki daha fazla fındık olsaydı, daha fazla satış yapmak mümkündü." ifadelerini kullandı.

"Tüketim odaklı düşünmek zorundayız"

İlyas Edip Sevinç, bazı ülkelerin fındık üretimlerini artırma çabasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye tehdit gördüğü şeyleri kaldırmak durumdadır. Tehditler sadece askeri olmaz, ekonomik ve tarımsal tehditler de olur. Açıkça ifade ediyorum, Türk fındığı tehdit altındadır. Önlem alınmazsa Türk fındık üretiminin dünya genelindeki payının yüzde 60’lara düşmesi felaket olacaktır.

Türkiye'de fındık üretimi ve verimliliği artırıldığı takdirde diğer ülkelerin esamesi okunmaz. Çünkü Türkiye, ticaret potansiyeli, bankacılık sistemi, lojistikteki hakimiyeti ve ithalatçı ülkelere yakınlığı çerçevesinde rakip kabul etmez. Böyle bir durumda başta İtalya ve ABD olmak üzere diğer ülkelerin rekabet etme şansı olmayacaktır. Türkiye’deki verimliliğin artırılması için yaşlanan bahçeler yenilenmeli, zirai hastalıklarla mücadele konusunda devlet ile özel sektörün el ele vermesi gerekmektedir. Fındıkla ilgili tüketim odaklı düşünmek zorundayız."


Kaynak: AA