İSTANBUL

Türk Eximbank, Asya Eximbankları Forumu'na (AEBF) daimi üye statüsü kazandı ve forum üyesi kuruluşlarla karşılıklı kredi hatları açılmasına yönelik çerçeve anlaşma imzaladı.

Türk Eximbank'tan yapılan açıklamaya göre, Asya kıtasında yer alan üye ülkelerin ihracat kredi kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulan Asya Eximbankları Forumu'nun 2017 Yıllık Toplantısı Avustralya'nın ev sahipliğinde Sidney'de gerçekleştirildi.

2015 yılından bu yıla foruma geçici üye statüsünde katılan Türk Eximbank, bu yılki toplantı ile daimi üye statüsü kazandı.

Toplantıda, ülkelerin karşılıklı ticaretini finanse edecek kredi hatlarına yönelik çerçeve anlaşma da 11 üye kuruluşun temsilcileri tarafından imzalandı. Kuruluşların stratejileri ve bağlı oldukları hukuki yetkiler çerçevesinde açılacak olan kredi hatlarının Asya'daki ticaret hacmine olumlu katkılar yapması bekleniyor.

Forumda, üyelik protokolünü ve çerçeve anlaşmayı Türk Eximbank Genel Müdür Adnan Yıldırım imzaladı.

Forumun 2020'deki toplantısı Türkiye'de

Türk Eximbank heyeti, AEBF Yıllık Toplantısı'ında Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Vietnam Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avustralya İhracat Finans ve Sigorta Kurumu (EFIC), Hindistan, Endonezya ve Tayland Eximbank yetkilileri ile ikili temaslarda bulunarak iş birliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda, forumun 2020 yılında gerçekleştirilecek Yıllık Toplantısının Türk Eximbank'ın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmesinde, hem foruma daimi üyelik sağlanmasının hem de imzalanan çerçeve anlaşmanın ihracat kredi kuruluşlarının dünya ticaretindeki etkisinin arttığı bu dönemde daha da önem kazandığını vurguladı.

Yıldırım, AEBF üyeleri ile iş birliğinin Türk Eximbank'ın Türkiye ihracatına sağladığı desteği daha da artıracağına inandığını belirtti.

Muhabir: Mücahid Eker

Kaynak: AA