CANNES - BİLAL MÜFTÜOĞLU

Yıllık satış geliri 350 milyon dolara ulaşan Türk dizi sektörünün 2023'e kadar Güney Asya ve Uzakdoğu'yu da kapsayarak 1 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşmayı hedeflediğini söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO MIPCOM Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı İlhan Soylu, " 1 milyar dolara ulaşmak hiç zor değil. Bu hedef Türkiye için küçük bile kalacaktır" dedi.

Fransa'nın Cannes kentinde 32'incisi düzenlenen İletişim Programları Uluslararası Pazarı Fuarı (MIPCOM) kapsamında Türk dizi pazarındaki gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu sektörün global ekonomik kriz ve terör gibi olumsuz bir konjonktüre rağmen hızla büyümeye devam ettiğini ifade etti.

Türk dizi sektörünün artık uluslararası strateji belirleme konusunda ortak bir zeminde hareket etme imkanı oluşturduğuna değinen Soylu, "İTO'nun geliştirdiği yapı çok verimli sonuçlar doğurdu. Bu alanda birbiriyle rekabet eden yayın kuruluşları ilk defa bir üst kurulda dayanışmacı bir model içinde birleşti." dedi.

Soylu, "Bu platformdaki yapımcılar bize 'Birbirimizi dinledik, ortak menfaatlerimiz olduğunu gördük, daha etkin uluslararası bir varlık sergileyebileceğimizi anladık' diyor. Çünkü herhangi bir Türk dizisinin bir ülkeye girmesi bariyeri kırma anlamında,devamında ise diğer Türk dizilerine kapı açılıyor." değerlendirmesini yaptı.

"Cannes'daki dizi temalı etkinliklerin yarısını Türkler düzenliyor"

Türkiye'nin bu yıl onur konuğu unvanını Japonya'ya devretmesine rağmen Cannes'daki en faal ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Soylu, "Geçen yıl Türkiye'nin burada onur konuğu olarak sergilediği aktiviteler karşısında Japonya çok sönük kalıyor." yorumunda bulundu. 

"1 milyar dolarlık hedef Türkiye için küçük bile sayılabilir" 

Türk dizi sektörünün 2023'te 1 milyar dolarlık pazar payına ulaşma hedefinin mütevazi bir yaklaşımla belirlendiğini söyleyen Soylu, "Türk dizi sektörü, neredeyse sıfırdan, on yılda 350 milyon dolarlık gelire ulaştı, 1 milyar dolara ulaşmak hiç zor değil. Sektör, yasal ve mali düzenlemelerle desteklenirse bu hedef Türkiye için küçük bile kalacaktır" dedi.

Kaynak: AA