İSTANBUL

Nahda Hareketi'nin kurucularından, Tunus parlamentosunun ilk Başkan Yardımcısı Abdülfettah Muru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başarısızlığa uğratılan darbe girişiminin Türk demokrasisinin büyük bir zaferi olduğunu söyledi.

Muru, geçen yıl 15 Temmuz'da yaşananları yakından takip ettiklerini hatırlatarak, "Bölgede en başarılı demokratik modellerden birini kaybedeceğiz diye çok endişelendim. Bu darbeyi yenilgiye uğratan Türk halkına teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

Tunuslu din adamı Muru ayrıca, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının, "Türk halkının on yıllardır başarmaya çalıştığı özgürlük, itibar ve demokrasi gibi sıradan halkın kazanımlarını" gösterdiğini belirtti.

"Cesur Türkler"

Uluslararası Müslüman Din Adamları Birliğinin üyesi Mulana İgsaan Hendricks de darbecilere karşı duran Türk halkının cesaretinden övgüyle söz etti.

Müslüman Yargı Konseyinin de eski Başkanı olan Hendricks, "Türkiye'deki kitleleri, savunmaya geçen ve dünyada hiçbir ordunun halklar üzerinde güç sahibi olmadığına dair güçlü bir mesaj veren sıradan insanları kutlamalıyız." diye konuştu.

Hendricks, Türk halkının dünyaya "kitleler harekete geçtiğinde orduya ve diktatörlüklere yer olmadığını" kanıtladığını vurgulayarak, "Kitleler harekete geçtiğinde bu daima adalet ve özgürlüğün yeniden tesisi içindir." değerlendirmesinde bulundu.

Hendricks, başarılı olsaydı darbenin sadece Türk halkı değil tüm Müslüman dünyası için bir kayıp olacağına işaret etti.

"Tüm Müslüman dünyasının çıkarlarını hedef alıyordu"

Yurt dışındaki Filistinli Din Adamlarının Başkanı Doktor Navaf Takruri, AA muhabirine, darbe girişiminin Türkiye'ye ve tüm Müslüman dünyasına karşı düzenlendiğini belirterek, "Filistin davasını, Suriye'yi ve tüm Müslüman dünyasının çıkarlarını hedef alıyordu." diye konuştu.

Geçen yıl temmuz ayında Türkiye'de olduğunu hatırlatan ve darbe girişimini başarısızlığa uğratmak için sokaklara dökülen Türk halkını hürmetle anan Takruri, "Türk halkının kolay kolay bu darbenin başarılı olmasına izin vermeyeceğinden emindim. Darbe girişimi, açıkça Türk halkının seçimlerini yıkıma uğratmak için düzenlenmişti." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA