İSTANBUL

Türk Cumhuriyetlerin tarihi ve kültürel değerleri ile geleneksel tatları, 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) tanıtılıyor.

Türk Cumhuriyetlerin tanıtıldığı ve turizm acentelerinin de yer aldığı stantlar, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi 2. holde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Azerbaycan'ın Medeniyet ve Turizm Bakanlığı Planlama ve Geliştirme Sektörü Müdürü Mahir Gahramanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeş ülke Türkiye'de düzenlenen EMITT Turizm Fuarı'na 2001'den beri katıldıklarını ve her yıl turizm şirketlerinin sayısının arttığını belirtti.

Son istatistiklere göre 2017'de Türkiye'den 300 binden fazla kişinin ziyaret amacıyla Azerbaycan'a gittiğini ifade eden Gahramanov, ''Fuardan çok büyük beklentimiz var. Ümit ediyoruz ki daha fazla kişi ülkemizi ziyaret etsin. Azerbaycan tarihi, misafirperverliği, medeniyet abideleri ve gelenekleriyle çok zengin bir ülke. Azerbaycan, kayak merkezleriyle kış turizminde, sahilleriyle yaz turizminde ve 9 milli parkıyla da ekoloji turizminde hizmet gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gahramanov, Azerbaycan'ın kültürel ve tarihi değerlerini şirketler vasıtasıyla tanıtarak, ülkeye daha çok ziyaretçi gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

"Turistler, Kırgızların göçebe kültürünü görmek istiyor"

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Kırgızistan'ın tanıtılması amacıyla kurulan stantta, ülkeye özgü komuz ve cetigen gibi enstrümanlar eşliğinde söylenen Kırgız ezgileriyle karşılanan ziyaretçilere, "kımız" adı verilen fermente at sütü ve "boorsok" denilen hamur kızartması ikram ediliyor.

Stantta ziyaretçileri bilgilendiren Kırgızistan Egemenlik Derneği Temsilcisi Ulukman Bapaev de fuara 8 özel tur şirketinin katıldığını ve Kırgızistan'la ilgili tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin anlatıldığını söyledi.

Bapaev, her ülkeden turist çekmeye çalıştıklarını vurgulayarak, ''Tarihi ve kültürel anlamda geleneksel kıyafetlerimizi tanıtıyoruz. Kırgızistan'ın yüzde 95'i dağlık bir ülke. Tanrı Dağları ülkenin sembollerinden. Atlı göçebelik Kırgızistan'da hala mevcut. Turizm dünyasında da şu anda 'otantik turizme' çok büyük bir ilgi var. Kırgızistan da bu otantik turizmi ve macera turizmini sunmaya çalışıyor. Son 5 sene içinde Türkiye, Avrupa ve Uzak Doğu'dan Kırgızistan'a gelen turist sayısı giderek artıyor. Kırgızların göçebe kültürünü görmek için görmek istiyorlar.'' şeklinde konuştu.

"Kardeş ülke Türkiye'den ülkemize turist gelmesi çok önemli"

Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ulugbek Azamov ise Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi ve elçiliğin desteğiyle ülke bazında ilk defa EMITT Fuarı'na katıldıklarını ve daha önce şirket bazında katılım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Özbekistan'daki Buhara, Semerkand gibi tarihi ve turistik merkezlerin önemine dikkati çeken Azamov, ''İmam Buhari, Maturidi, Nakşibendi gibi İslam dininin önemli temsilcileri ülkemizde yaşamış. Onların yaşadığı yerler Türk turistlerin ilgisini çekiyor. Kardeş ülke Türkiye'den ülkemize turist gelmesi çok önemli.'' dedi.

Muhabir: Zeynep Rakipoğlu

Kaynak: AA