Aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu 16 kişilik heyet, "Türk Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Malatya'da incelemelere başladı.

Heyet, Türk ceza adalet sisteminin Avrupa standartları bakımından etkinliğinin geliştirilmesini amaçlayan proje kapsamında seçilen pilot illerden biri olan Malatya'daki çalışmalarını 2 grup halinde sürdürecek.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin ortak projesi kapsamında, Malatya Adliyesi'nde düzenlenen koordinasyon toplantısına katılan heyet, daha sonra 2 dava iddianamesi ve 5 tutuklama emrinin gerekçelerini inceleyerek, kararları tartıştı. İncelemeler kapsamında, polis karakolunu da ziyaret edecek heyet, otopsi ve adli tıp konuları, kötü muamele, yaralama ve adam öldürme gibi önceden seçilen iki dava dosyasının sunumunu izleyerek, dosyalara bakan polis memurlarıyla görüşecek.

Ceza yargılanmasının soruşturma sürecinde savcının yaptığı usul işlemlerini de gözlemleyecek heyet, kamuya açık Asliye ve Ağır Ceza mahkemelerindeki duruşmaları da izleyecek.

Malatya Adliyesi'nde görevli avukatlarla mülakat yapacak heyet, ayrıca denetimli serbestlik görevlileri ve Adli Tıp uzmanlarıyla da görüşecek.

Heyet, 29 Kasım Perşembe günü proje ortakları Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun temsilcileriyle değerlendirme toplantısına katılacak. Uzmanlar, görüşme ve incelemelerin ardından rapor hazırlayacak.

AA