MOSKOVA - Emre Gürkan Abay

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde hükümetler arası anlaşmanın hazırlanmasında sona yaklaşıldığını belirterek, “Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte gelecek hafta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Novak, Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomi ve enerji işbirliğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Novak, Türkiye’nin doğrudan ve ilave Rus gazı almasına olanak sağlayacak Türk Akımı projesinin büyük önem taşıdığını aktararak, “Bu büyük bir proje ve çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Şu anda hükümetler arası anlaşmanın tamamlanması için sona yaklaştık. Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“Akkuyu stratejik işbirliğinin geleceği”

Türkiye'de nükleer enerji sektörünün ilk defa Rusya ile ortaklaşa geliştirileceğini vurgulayan Novak, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi, Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin geleceği olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

“Doğalgaz fiyatlarını sözleşmeler belirliyor”

Türkiye ve Rusya arasında bir süredir devam eden doğalgaz indirim görüşmelerine de değinen Novak, “Doğalgaz fiyatları, Gazprom ve Türk şirketler arasındaki sözleşmeler doğrultusunda belirleniyor. Gazprom şu anda BOTAŞ ve bazı özel şirketlere doğalgaz sağlıyor. Bildiğim kadarıyla yetkililer arasında görüşmeler şu anda devam ediyor. İnanıyorum ki tüm tarafları memnun edecek bir çözüme varılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Rusya, OPEC kararını destekliyor”

Küresel petrol piyasaları ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) görüşmelerine ilişkin Novak, petrol üretim seviyelerini dondurmanın, küresel piyasaların dengelenmesi açısından olumlu olacağını belirterek, "Bu nedenle böyle bir hamleyi, petrol üretim seviyesi dondurulma kararını destekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA