ANKARA

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, geçen yıl ortalarında Kolombiya'da Ant Parlamentosu'nda 1915 olaylarını, "sözde Ermeni soykırımı" olarak tanıma yönünde alınan kararı, yürüttükleri yoğun çabalar neticesinde geri çektirdiklerini söyledi.

Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Latin Amerika açılımı çerçevesinde 2009 yılında kurulan bir merkezin akademik ve kültürel çalışmalar yürüttüğünü, o zamandan bu yana bölgede Türkiye'nin görünürlüğünü artırmak ve ülkenin önem verdiği konulara dikkati çekmek üzere çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Bu çerçevede son dönemde en yoğun yürüttükleri çalışmaların 1915 olaylarıyla ilgili olduğunu belirten Kutlu, 2014'den bu yana mevzubahis ülkelerin önde gelen üniversitelerinde iş birliği yapılacak ortaklar bularak, bu kişilerle 7 ülkede 1. Dünya Savaşı ve 1915 konulu sempozyumlar düzenlediklerini söyledi.

Kutlu, bu sempozyumlarda yabancı bilim adamlarının yüzde 90 oranında olayların iç yüzüne dair araştırmalar ortaya koyduğunu, sunumlarını, iş birliği yaptıkları üniversitenin yayını olarak bölge dilinde bastırdıklarını ifade ederek, "Gerek görsel gerek yazılı basında tanıtılmasını, sadece sempozyumları yaptığımız ülkelerde değil çevre ülkelerde de sağladık. Etkinlikler kapsamında Türk müziği konserleri verdik. Dönemin gerçeklerini yansıtan filmlerle zenginleştirdik." diye konuştu.

Ermeni diasporasının Latin Amerika'da, özellikle Arjantin ve Brezilya'da çok etkili olduğunu vurgulayan Kutlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Brezilya'nın Sao Paolo kentinde, çoğu Türkiye'den göç etmiş, son derece etkin ve etkili konumda, kritik makamlarda görev yapan, çok zengin çevrelerde yaşayan 60 bin Ermeni asıllı Brezilya vatandaşı var. Mayıs ayında Sao Paolo'da bir sempozyum düzenlemeyi hedefliyoruz. Burası, 20 milyona yakın nüfusuyla dünyanın en büyük şehirlerinden biri. Bu nedenle zor bir süreç bizi bekliyor. Engelleme çabaları olabilir ama bizim işimiz bu konuların Portekizce anlatılması, çevirilerin kitap haline getirilmesi ve bu etkinliğin olabildiğince basında yer alması.

Eğer basın sizle ilgilenmiyorsa, başarınız sınırlı kalmış demektir. Yazılı bir metin bırakmıyorsanız, yine hiçbir şey yapmamışsınız demektir. Dolayısıyla mutlaka bu tip faaliyetlerde yayın yapılmalı ve basında nasıl yer alacağınız belirlenmeli. Bunu sağlamanın yolu da bulunduğunuz ülkelerde çeşitli çevrelerin desteğini almaktır. 2009 yılından bu yana LAMER, bu konuda çalışmalar yürütmektedir."

"Kararı geri çektirdik"

Kutlu, Latin Amerika'da bugüne kadar Uruguay, Arjantin, Venezuela, Şili, Bolivya, Brezilya ve Paraguay'da 1915 olaylarıyla ilgili kararların kabul edildiği bilgisini paylaştı.

Yaptıkları çalışmalarda yaşadıkları olaylardan örnekler de veren Kutlu, Paraguay'da "sözde Ermeni soykırımını" tanıma kararı alınmasının ardından, bunu protesto amacıyla o ülkede planladıkları sempozyumu, kararın alındığı parlamentoda yaptıklarını anlattı.

Bu sırada parlamento başkanının yanlarına gelerek, "Resmi olarak aldığımız bu karar, sadece tarihsel bilgisizliğimizden kaynaklanan, yanlış bir karar olmuştur" dediğini aktaran Kutlu, bunun net bir geri dönüş olduğunu ifade etti.

Muhabir: Meltem Bulur, Sultan Çoğalan

Kaynak: AA