ANKARA

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) ile zihniyet dönüşümünü teşvik ettiklerini belirterek, "Ucuz ve vasıfsız iş gücünden, kalifiye çalışanların olduğu bir iş gücüne geçişi destekliyoruz." dedi.

Szombati, Ankara'da bir otelde düzenlenen, Türkiye ile AB'nin ortaklaşa yürüttüğü TUYUP'un kapanış konferansında, projenin turizm sektörünün gelişimine katkılarını anlattı.

Turizmin gelişmesi için sadece güçlü altyapıya değil, açık görüşlü ve dinamik iş gücünün varlığına da ihtiyaç duyulduğunu bildiren Szombati, "TUYUP ile birlikte bir zihniyet dönüşümünü teşvik ediyoruz. Ucuz ve vasıfsız iş gücünden, kalifiye çalışanların olduğu bir iş gücüne geçişi destekliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'deki turizm sektörünün önemine değinen Szombati, iş gücüne yapılan yatırımların, jeopolitik risklerin fazla ve sektörün her an küçülme tehlikesi altında olduğu yerlerde daha da önem taşıdığını kaydetti.

Sektörün durgunluk zamanlarında düşük maliyetlere ve düşük kalitede iş gücüne güvenenlerin başarılı olamayacağını vurgulayan Szombati, "Daha kalifiye iş gücü ve daha yenilikçi iş yönetimi için yatırım yapanlar başarılı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Turizmin, AB ile Türk vatandaşlarını yakınlaştırdığını belirten Szombati, taraflar arasında yürütülen vize serbestisi sürecinin başarıyla tamamlanması halinde turizmin daha da gelişeceğine dikkati çekti.

Türkiye'de iş gücü piyasasına katılan Suriyeli sığınmacıların etkisine değinen Szombati, kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik yatırımlarla bunun olumsuz etkilerinin önlenebileceğini söyledi.

Muhabir: Ömer Naim Küçük, Zuhal Demirci

Kaynak: AA