Antalya'nın en fazla Rus turist ağırlayan ilçelerinden Kemer'de, konaklama sektörü 2016 yılı için destek paketinin açıklanmasını bekliyor. Asgari ücretin 1300 lira olmasıyla sektörde işsizliğin artacağını kaydeden turizmciler, zorlu bir yılın kendilerini beklediğini anlattı.KETOB Başkanı Tayyar Gül, yurtdışında yapılan tanıtımlarda acil bir strateji planlaması ya da değişiklikle son zamanlarda bozulan imajı daha pozitif hale getirebilmek amacıyla çalışma yapılması gerektiğini söyledi. 

Hükümetin turizm acentelerine yönelik destek paketini hatırlatan KETOB Başkanı Gül, 'Acentelere destek tabii ki önemli, ancak geçen yıl da bunu defalarca dile getirdik, bu sektör sadece acentelerden oluşmuyor. Konaklama sektörü de turizm sektörünün çok önemli bir ayağı' dedi.

'TEŞVİK ALMADAN KRİZİ ATLATMAK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR'

Konaklama sektörünün 2015 yılını ciddi zararla kapattığını vurgulayan Tayyar Gül, 'Konaklama sektörü ciddi yara almış durumda. 2016'da herhangi bir teşvik almadan, hükümetin desteği olmadan bu denli büyük bir krizi atlatmak konaklama sektörü için mümkün değil' diye konuştu. KETOB Başkanı Gül, asgari ücretin 1300 lira olmasının da turizm sektörünü olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

'ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELMEK FAYDALI OLUR'

Arma's Kemer Bölge Otelleri Genel Müdürü Alper Kam ise Antalya'ya geçen yıl 2 milyon 800 bin civarında Rus turist geldiğini vurgularken, bunun 1 milyondan fazlasının Kemer'i tercih ettiğini belirtti. Yeni turizm sezonunda Kemer'e bu 1 milyon Rus turistin gelmeyeceği düşünülerek alternatif pazarlara yönelmenin faydalı olacağını aktaran Alper Kam, şöyle dedi:'Türk Hava Yolları 1 Haziran'dan itibaren 187 ek sefer koyacak Antalya'ya. 

Bunların arasında Fas, Tunus gibi Kuzey Afrika ülkeleri var. Ayrıca Katar, Libya, Ürdün, Cezayir gibi pazarlar da var. Bu pazarlarda neler yapabiliriz, bunları araştırmamız lazım. Bu pazarlardaki marketing, reklam çalışmalarına ne gibi katkılarımız olur Kemer olarak, Antalya olarak ya da Türk turizmi olarak bunları araştırmamız gerek.'

'ASGARİ ÜCRET EK MALİYET GETİRECEK'

5 yıldızlı Paloma Renaissance Antalya Beach Resort Otel Genel Müdürü Tamer Dolanay da hükümetin konaklama sektörüne destek vermesini beklediklerini vurgularken, 'Tabi bir taraftan mevcut müşteri potansiyelimizin daralması, bir taraftan çalışanlarımızın giderlerinin artması, otel işletmecilerini ciddi anlamda zorlayacak. Asgari ücretin 1300 liraya çıkması tabii ki işletmecilere ek bir maliyet getirecek. Şuna eminiz; otellerde çalışan sayısı azalacak. Bunun etkileri gözükmekte ve bu da işsizliğe sebep olacak' dedi.

Kaynak: DHA