ANTALYA

Antalya'nın Kemer ilçesindeki turizmci ve iş adamları, turizm sezonu öncesi Rus ve Ukraynalı misafirler için hazırlık yapıyor.

Resmi kayıtlara göre 372 turistik tesiste 46 bin 796 oda ve 102 bin 237 yatak kapasitesine sahip Kemer'de turizmciler, Rusya ve Ukrayna'dan gelecek turistleri bekliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukraynalı mevkidaşı Pavlo Klimkin arasında imzalanan pasaportsuz seyahatin önünü açacak uygulama ve Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesinin ardından Kemer'deki turizmciler, gözlerini Rus ve Ukrayna pazarına dikti.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Kaan Kaşif Kavaloğlu, AA muhabirine, geçen sene Rusya ile yaşanan krizden sonra Rusların tatillerinde Türkiye'yi tercih etmemesinin turizmciler için Ukrayna pazarını daha önemli hale getirdiğini söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 500-550 bin Ukraynalı turistin Antalya'ya geldiğini kaydeden Kavaloğlu, gelen Ukraynalı turistlerin turizm için önemli bir kazanç ve moral olduğunu ifade etti.

Kavaloğlu, geçen sene daha fazla Ukraynalı turist gelebilmesi için otel sahipleri ve işletmecilerin fiyat skalalarını düzenlediklerine değinerek, "Rusya krizi yaşanınca gelen Ukraynalı misafir sayısının daha az olacağını düşünüyordum. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, iki ülke arasında pasaportsuz seyahat edebilme anlaşması yaptı. Bu bizim için büyük bir umut oldu. Çünkü bu sene turizm sezonunda bir düşüş beklerken, bunu bir fırsata dönüştürme şansımız olacak. Misafir olarak gelen Ukraynalı turist sayısının yine 500-550 bin arasında olacağını düşünüyorum." dedi.

Kavaloğlu, uygulamanın Rusya ile de gerçekleşmesi halinde bunun Türkiye'ye hem turizm hem de ekonomik anlamda büyük katkı sağlanacağını düşündüğünü belirtti.

Son dönemlerde Türkiye ile Rusya arasında yaşanan yakınlaşmanın turizm açısından önemine dikkati çeken Kavaloğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda Batı Avrupa, Benelüks ve İskandinav ülkelerinden Türkiye'yi tercih eden misafir sayısında bir azalma olacağını düşünüyorum. Tur operatörlerinden aldığım bilgilere göre bu turistlerin Yunanistan, İspanya, Tunus ve Mısır'a kayacağını tahmin ediyorum. Bu tamamen politiktir. Biz bu politikanın ve algının çözüleceğini düşünüyoruz. Batı Avrupa ülkelerinde yaşayanların yapılan algıdan etkilenmeden Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Şu anda Rusya'dan büyük bir rezervasyon talebi var. Bu talebin, Batı Avrupa ülkelerini de harekete geçireceğini düşünüyorum."

Kemer'deki otellerde hazırlıklar başladı

Kemer Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül ise Ukrayna ile yapılan anlaşmanın Kemer bölgesinde turizme önemli katkı sağlayacağını belirterek geçen sene Antalya'ya gelen Ukraynalı turist sayısının yaklaşık 600 bin civarında olduğunu kaydetti.

Gül, anlaşma sonrası Ukraynalı turist sayısında minimum 200 bin civarında artış beklediklerini ifade ederek, "Aynı adımların Rusya ile atılmasını bekliyoruz. Bu yılki turizm sezonunda tatil için Kemer'e gelecek Ukraynalı ve Rus misafirler için oteller hazırlıklara başladı. Otellerde, konsept olarak daha çok Ukraynalı ve Rus misafirlere ağırlık vereceğiz." diye konuştu.

Yaklaşık 12 yıldır Kemer'de yaşayan ve spor eğitmenliği yapan Ukraynalı 32 yaşındaki Katerina Bilofost da iki ülke arasında yapılan anlaşmanın dostluk, ekonomi ve turizm açıdan önemli olacağını söyledi.

Bilofost, uygulamanın sadece Ukrayna ile değil bütün ülkelerle yapılmasının turizm için faydalı olacağını ifade etti.

Muhabir: Yunus İçen

Kaynak: AA