Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu yayımladı.

Boru hattının, Türk kara sularındaki bölümünün ve karaya bağlanacağı Kırklareli'nin deniz kesimine etkisi araştırıldı.

Gazprom tarafından Türk Akımı için bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar yatırım yapılacak.

AĞUSTOSTA ONAY BEKLENİYOR

Ağustos ayında onaylanması beklenen ÇED raporuna göre, hattın inşaatından memeliler ve kuşlar dahil deniz canlıları fiziksel olarak etkilenebilecek. 

Ticari değer taşıyan balık popülasyonlarının da etkilenmesi bekleniyor. Önlem olarak de proje gemileri, deniz yüzeyindeki kuş ve memelilerden uzak tutulacak. Bu süreçte kuşlar ile deniz memelilerinin proje çalışanları tarafından avlanması yasaklanacak. İnşaat süresince denizde oluşacak bulanıklık, balıkçılık ve turizmi de etkileyebilecek. Bulanıklığı azaltmaya yönelik ekipman kullanılacak. Projenin kıyı kesimi nedeniyle ağaç kesilecek. Ağaç kesim işi ve keresteler, yerel işgücüne katkı için kullanılacak. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde gereken ağaçlandırma yapılacak. Göçmen kuşların grup halinde gemilere çarpma riskine karşı önlem alınacak. Gemilerin ışıklandırmaları azaltılacak, mümkün olduğunca ışıklar kapatılacak. Raporda, hat güzergâhında hiçbir arkeolojik bulgu olmadığı savunuldu. Saha çalışanlarına kültür ve tabiat varlıkları konusunda farkındalık eğitimi verilecek. Bir bulguya rastlanırsa müze müdürlüğü uyarılacak.

TÜRK AKIMI'NIN İNŞAATI 6 MİLYAR DOLARI BULACAK

Türk Akımı’nın inşaatı 6 milyar doları bulacak Rusya’nın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom’un CEO Yardımcısı Andrei Kruglov, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin iki hattının inşaatının 6 milyar dolar tutmasını beklediğini açıkladı. Hatlardan ilki Türkiye’ye uzanacak ve ikincisi de Avrupa’ya doğalgaz sevkıyatı yapacak. Türk Akımı boru hattı, Rusya’dan çıkarak Karadeniz’i geçecek ve Türkiye’ye ulaşacak.

2019 SONUNDA TAMAMLANACAK 

Türk Akımı kapsamında, her biri yılda 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. Planlanan iki hattın da 2019 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

YATIRIM RÜZGARI TRAKYA'DA ESTİ

Rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim santralı kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin ikinci gününde, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerinde kilovatsaat başına en düşük teklifi veren 4 şirkete toplamda 170 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı. İhalelerin ilk gününde 320 megavatlık kapasite tahsisi gerçekleştirilirken, süreç bugün yapılacak 220 megavatlık kapasite tahsisiyle sona erecek.

'KUVEYT'TE TÜRK YATIRIMLARI ARTSIN'

Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Halid Nasır Abdullah er-Rudan, “Kuveyt’te Türk yatırımcıların sayısını artırmak başlıca hedeflerimizden. İşinizden, teknolojilerinizden, işçilerinizden gayet memnunuz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nca düzenlenen toplantıda konuşan Er-Rudan, ihalelerde Türk şirketlerine daha fazla fırsat tanınması için çaba göstereceğini kaydetti.

Kaynak: HABER7.COM