Tunceli Barosu avukatları ve İHD Tunceli Temsilciği, saldırı ile ilgili Tunceli Barosu'nda açıklama yaptı. Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralanmasının yargı camiası mensuplarını derinden üzdüğünü ifade eden Tunceli Baro Başkanı Avukat Fatma Kalsen, yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade etti.

        Açıklamasına, Savcı Murat Uzun’a acil şifa dileyerek başlayan Tunceli Baro Başkanı Kalsen, “Bölgemizde, özellikle son dönemlerde yoğunlaşan çatışmalar ve eylemler sonucu, asker veya örgüt mensubu yüzlerce insan hayatını kaybetmiştir. Otuz yıla yakın süreden beri ölümlerin sonunda gelinen süreçte artan bu kayıplar ülke gündeminde neredeyse rutin bir haber olmaktan öteye geçememektedir. Ve bununla birlikte şiddet, halen olağan bir yöntem olarak görülmekte ve uygulanmaya devam edilmektedir. Unutulmamalıdır ki kayıplardan geriye kalan acı ve öfkenin toplumu giderek birbirinden ayrıştırdığı, ötekileştirdiği bir gerçektir. Burada hükümete ve sorumluluk makamında olan kişilere düşen görev, sorunların demokratik yöntemlerle çözümü için uygun koşulların sağlanması ve hayata geçirilmesidir.” dedi.

        Uzun yıllardan beri şiddet ve çatışmalardan dolayı mağdur olan bölgede, halkın, sivil toplum örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen şiddetin tekrar ön plana çıkarılmasının herkesi kaygılandırdığına dikkat çeken Kalsen, 90’lı yıllarda yaşanan OHAL uygulamalarının tekrar gündeme getirilmesinden endişelendiklerini söyledi. Şiddetin artık bir çözüm olmadığı, uygar ülkelerde ve demokratik toplumlarda tartışmasız kabul edilen bir gerçeklik olduğunu ifade eden Kalsen, şöyle devam etti:

        “Şiddet, kim tarafından ve nereden gelirse gelsin kabul edilemez bir yöntemdir. Bu düşünce ve anlayış ile sivil bir kişi olan ve görevine yeni başlayan savcımıza yönelen bu saldırıyı, barış ve huzur özlemi içerisinde bulunan toplumumuzun bu beklentilerine sıkılmış bir kurşun olarak değerlendiriyoruz. Bu saldırının meşru olan hiçbir amaca hizmet etmeyeceği gibi, bu saldırıdan en çok halkımızın zarar göreceği bilinmelidir. Benzer eylemlerinin bir daha gerçekleşmemesi temennisi ile yapılan saldırıyı kınıyor, ağır yaralı bulunan Başsavcımıza tekrar acil şifalar diliyoruz. Ailesine ve yargı mensuplarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” 

        İHD TUNCELİ TEMSİLCİĞİ SALDIRIYI KINADI

        İHD Tunceli Temsilciği de yaptığı yazılı açıklama ile Ovacık Başsavcısı Murat Uzun’a yapılan saldırıyı kınadı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un yaşam hakkına yönelik eylemin hiçbir koşul ve şart altında onaylanamayacağını belirtmek isteriz. Kim veya kimlerce gerçekleştirilmiş olursa olsun Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un yaşam hakkına yönelik ihlâli kınıyoruz. Yeniden ve yine belirtmek isteriz ki şiddetin, sorunların çözümünde bir araç olamayacağı izahtan varestedir. Aksine şiddet, kaotik bir ortam yaratmakta ve bu haliyle yoğun hak ihlâllerine sebebiyet vermektedir." 

        Bölgede son dönemlerde süreklileşen orman yangınlarının, operasyonların, OHAL pratiğini aratmayan çeşitli uygulamaların, müsebbibi kim olursa olsun kişilerin temel hak ve özgürlüklerine yönelik eylemlerin kaygıya yolaçtığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “Barış hakkı, evrensel insanlık aklı ve vicdanının ürettiği en önemli haklardan biridir. Herkesin barış ortamında yaşama hakkının olduğunu vurgulamak isteriz. Temel hak ve özgürlüklerin pratik olarak hukuksal güvence altına alındığı, herkesin kimlik ve inancının tanındığı barışçıl demokratik bir ortam, herkesin ortak arzusu olmalı ve müsebbibi kim olursa olsun temel hak ve hürriyetlere yönelik ihlâllere biran evvel son verilmelidir.”
CİHAN