Her yıl yüz binlerce tüketici devre tatil, paket tur, kampanyalı satış, kapıdan satış gibi yöntemlerle dolandırılıyor. Binlerce vatandaş ise tüketici kredisi, konut finansman kredisi, kredi kartları, ayıplı mal ve hizmet gibi konularda zarara uğruyor. Mağdurlar tüketiciler hakem heyetlerine başvuruyor. Türkiye genelinde bu yılın ilk sekiz ayında hakem heyetlerine 409 bin 128 başvuru yapıldı. 2007 yılında toplamda 83 bin olan şikayet sayısı 2012 yılında 5 kat artarak 446 bine ulaştı. Hakem heyetleri yönetmeliğine göre hakem heyetleri 3 ay içinde karar vermek zorunda. Yaklaşık 1,5 yıl önce bir mağazadan aldığı mobilyanın kırık çıkması üzerine şirkete başvuran bir vatandaşın aldığı ürün değiştirilmedi. Vatandaş son çare olarak 9 Aralık 2013 günü Ankara’da Çankaya Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Şahsın şikayeti yoğunluk nedeniyle ancak 2014 Nisan ayında görüşülebilecek. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Heyet belirtilen sürede karar vermek zorunda. Ama karar veremiyor. Şikayet çok ama eleman yeterli değil.” dedi.

    Meclis’ten geçen ve önümüzdeki mayıs ayında yürürlüğe girecek yeni yasayla ayıplı mallara karşı 1 ay olan ihbar süresi 6 aya çıkıyor. Bu da hakem heyetlerinin zaten yoğun olan iş yükünü daha da artıracak. Yeni yasanın yürürlüğe gireceği Mayıs 2014 tarihinden önce bile bazı kaymakamlık birimleri taleplere cevap veremiyor. Ankara’da şikayetler için 6-8 ay sonrasına gün veriliyor. Çankaya Kaymakamlığı’nda görevli bir memur, “Şikayet sayısı o kadar çok ki yetişmemiz imkansız. Aralık ayı başındayız ama gelecek mayıs ayına gün veriyoruz. Bu yıl bizim aldığımız şikayet başvuru sayısı 49 bin.” dedi.

    Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Bu işlere bakan personel sayısı yetersiz ve eğitimsiz. Raportör kaymakamlık, belediye personelinden alınıyor. Bu raportör de normal görevinin yanında ikinci bir iş olarak yapıyor. Birçoğu konuyu tam bilmiyor. Vatandaşa tam bilgi veremiyor, amaçları fazla şikayet almamak. Ankara’da tıkanma oldu, 7-8 ay sonrasına gönderiyorlar dosyaları. Şikayet sayısı her geçen gün artıyor, ama eleman sayısı ve eğitim düzeyi yerinde sayıyor.” dedi.

ZAMAN YAVUZ AKENGİN -ÜNAL LİVANELİ