Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 'Tüketici Hakem Heyeti kararlarından gelecek arka ödemelerin bu sene da süreceğini maatteessüf bekliyoruz. Geçen sene bu kapsamda 300 milyon teklik ücretinde ödeme yaptık' dedi.

Erbil, bankacılık piyasası ve Garanti Bankası ile ait umumi istimara toplantısında soruları yanıtladı.

Tüketici Hakem Heyetlerinin almış olduğu kararlara bağlı istifham üstünde Erbil, 'Tüketici Hakem Heyeti kararlarından gelecek arka ödemelerin bu sene da bitmeme edeceğini maatteessüf bekliyoruz. Geçen sene 300 milyon teklik ücretinde bu kapsamda ifa yaptık. Bu sene da güzeşte yıldaki toplamın yüzdelik 80-90'ı derece ödeyebiliriz' dedi.

'Gerek bakanlığımızın gerekse hükümetimizin bu bap karşı müşterek hazırlık alacağını düşünüyoruz' diyen Erbil şöyleki bitmeme etti:

'Karar mercileri 920 kıta bulunan Hakem Heyetlerine doğrulama edildi. Dolayısıyla alıcılarımız de gidip oradan talepte bulunuyor. Maalesef değinme bulunan mevzuata yönetmeliklere akla yatkın olmaksızın yürütülüyor. Bu bizlere mucibince kanuna karşıt geliyor. 2014 düzenlemesi sonrası meydana getirilen emniyet sözleşmelerine bağlı müracaatlar müspet karşılanıyor. Bu da bizlere geliyor ve kılıç de sorun açıyoruz. misal vereyim; 2015 senesinde müşterek alıcı mahveden kredisi kullandı ve ondan komite almışız. Müşteri Hakem Heyetine gidiyor ve komite tutarının arka ödenmesi düşüncesince talepte bulunuyor. Hakem Heyeti alamaz diyor. Biz de sorun açıyoruz. Burada ağırbaşlı müsriflik var. 

Biz bundan mutlu değiliz. Burada kazanç kademeleri oluştu. Hakem Heyetleri yapı hedefinden uzaklaşıyor. Zannediyorum tedbirler alınacak. Bu sene de güzeşte sene ödediğimiz 300 milyon liranın yüzdelik 80-90'ını kadarını ödeyebiliriz sanarak düşünüyorum.'Ali Fuat Erbil, 'BDDK'nın mahveden kredileri ve emniyet kartlarına bağlı riziko ağırlığı düzenlemesi bankacılık sektörünü elbette etkileyecektir?' sorusuna yanıt da şunları kaydetti:'Bunun aracısız karlılığa tesirinin bulunduğunu söyleyemeyiz ama bu neyi doğuracaktır? Bizim kapital yeterliliğimizi artıracak. Öte taraftan emniyet tevdi potansiyelimizi, kabiliyetimizi artıracaktır. Atılan adımın aracısız yansıması kapital yeterliliği üstünde olacaktır. Bankaların çoğalma yerine önünü açacaktır. Dolaylı şekilde karlılığa tesiri olacaktır. Olumlu müşterek aşama şekilde görüyoruz' dedi.

Erbil, güzeşte sene TL mahveden kredilerinin yüzdelik 9 yöresinde büyüdüğünü, bu yılki büyümenin yüzdelik 15 ayrıca yüzdelik 20 bandını zorlayabileceğini öngördüklerini söyledi.

Kaynak: AA