Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2.7 azaldı ve Aralık ayındaki 73.58 düzeyinden Ocak ayında 71.62'ye düştü. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. 

Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 4.3 azaldı 

Güven endeksi bileşenlerinden 'genel ekonomik durum beklentisi' Aralık ayındaki 99.91'den yüzde 4.3 azalışla, Ocak ayında 95.65'e geriledi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor. 

İşsiz sayısı beklentisi yüzde 6.2 azaldı 

Ocak ayında işsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 6.2 gibi yüksek oranda azalarak, Ocak ayında 73.57 değerine düştü. Bu düşüş de, gelecek 12 aylık dönemde işsizlikte düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı. 

Hanenin maddi durum beklentisi yüzde 1.1 azaldı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı. Aralık ayında 93.19 olan endeks değeri Ocak ayında 92.17 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı. 

Tasarruf etme ihtimali yüzde 10,1 arttı 

İyimser durumun çok gerisinde kalan tasarruf etme ihtimali endeksi ise Ocak ayında yüzde 10.1 arttı. Aralık ayında 22.79 olan endeks, Ocak ayında 25.09 değerine yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor. Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamaları ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Kaynak: DHA