Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sabık sene 'O Gün...' başlıklı belgeseli hazırlayan TÜBİTAK'ın, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı zımnında da genel ağ sitesi oluşturduğunu söyledi.

Bakanlık yerine bilim, uran ve hızla gelişen teknolojinin beraberinde zamanı olayların üstünde de hassasiyetle durduklarının dile getiren Işık, bu kapsamda TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığının (BTDB) Çanakkale zaferinin sene dönümü vesilesiyle müşterek emek vermek yürüttüğünü belirtti.

Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü çeşidinden muharebelerin ayrıntılı anlatıldığı 'O Gün...' belgeselinin, sabık sene hazırlandığını anımsatan Işık, şu biçimde konuştu.

'Cephede savaşçı 6 askerin mektuplarından yola çıkılarak hazırlanmakta olan 'O Gün...' belgeselinde çetince koşullarda ölüm kalım becerisini ve deneyimlerini kullanarak, Çanakkale Savaşı'nın ayrımlı cephelerinde savaşçı askerlerin ruh bilimsel ve fiziksel durumlarını, harp esnasındaki şartları aktarılıyor. Çanakkale Zaferi'nin 101. yılında,100. yılını adlandırmak düşüncesince hazırlanmakta olan topu topu dokümanter ve metinler, Çanakkale Bir Dönüm Noktası (http://canakkale.tubitak.gov.tr) genel ağ sitesinde toplandı'

'İnternet sitesine eşme yerine başvurulabilir'

Işık, genel ağ sitesinde Çanakkale cephesinin açılması, harbe tedbir dönemi, Çanakkale Deniz Savaşları, Çanakkale Kara Muharebeleri kabilinden havada ve derya altında sunulan mücadelenin belgesellerle, mukayyet ve görsel dokümanlarla ayrıntılı biçimde anlatıldığına dikkati çekerek, başkaca muharebeler, belgesel, kronoloji, fotoğraflar ve poster bölümlerinin olduğunu da tabir etti.

Işık, siteye ekol ve ait kurumların eşme yerine başvurabileceğini de laflarına ekledi.

Kaynak: AA