İstanbul / Ankara- Pazartesi günü başlayacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının öncesinde önemli bir gelişme yaşandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner emekliliğini istedi. Koşaner'in "gördüğü lüzum üzerine" emekliliğini istediği belirtiliyor.

Koşaner'in emekliliğini talep eden dilekçeyi Başbakanlığa gönderdiği belirtildi.

YAŞ'ta tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı. Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.

Bu durumda pazartesi günü başlaması gereken YAŞ'ın toplanıp toplanamayacağı belirsizliğini koruyor.

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyerek ayrılan Orgeneral Işık Koşaner, bu görevi Orgeneral İlker Başbuğ'dan 2010 yılının Ağustos ayında 3 yıllığına devralmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı görevinde iki yıl daha kalması gereken Orgeneral Koşaner'in son 1 aydır ise istifa edebileceği konuşuluyordu.

Laiklik konusundaki duyarlılığı ile bilinen Orgeneral Koşaner'in son dönemde tutuklanan generaller ve bu generallerin terfisi konusunda hükümetin tutumu ile ilgili rahatsızlığı biliniyordu. Hasdal Cezaevi'ndeki tutuklu generalleri ziyaret eden Orgeneral Koşaner, tutuklu askerlerin aileleriyle de bir araya gelerek şikayetlerini dinlemişti.
 

Kuvvet Komutanları da emekliliklerini istedi

Koşaner'in emekliliğini istemesinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit , Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu  ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da emekliliğini istedi.

Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in durumuna ilişkin ise bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberden sonra Başbakan Erdoğan, İstanbul programını iptal etti.

 

Dakika dakika gündem: Üçlü zirve

10.30 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki, YAŞ gündemli üçlü zirve başladı. Çankaya Köşkü'ndeki zirveye Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve istifa eden Orgeneral Işık Koşaner de katıldı.

11.40 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki üçlü zirve sona erdi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve istifa eden Orgeneral Işık Koşaner'in katıldığı zirve bir saat sürdü.

11.40 - Çankaya Köşkü'ndeki zirveden, Orgeneral Işık Koşaner ayrıldı. Görüşme Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan arasında devam etti.

12.00 - Çankaya Köşkü'nde düzenlenen üçlü zirvenin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan görüşmesi sona erdi.

Gül: Gözü kapalı kimse birşeye imza atmaz

14.00 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hasan Tanık Cami'ndeki Cuma namazı sonrasında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi yapılan üçlü zirve ve öncesindeki görüşmelerini değerlendirdi. Gül, "Normal olan şeyler bunlardır. En üst kararlar verilirken ben Cumhurbaşkanı olarak neye imza attığımı bilirim. Gözü kapalı kimse bir şeye imza atmaz" dedi.

Başbakan Erdoğan - Ergin görüşmesi

16.46 - Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

Koşaner ve komutanlar emekliliklerini istedi

18.20 - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, görevinden emekliliğini istediği bildirdi.

18.27 - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşener'in ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit de emekliliğini istedi.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Özel Başbakanlık'ta

19.20 - Kuvvet komutanlarının aksine istifa etmeyen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.

19.37 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifaları üzerine tatilini yarıda keserek Ankara'ya dönme kararı aldı.

20.08 - Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifalarının ardından geldiği Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrıldı. Özel, Başbakan Erdoğan görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü.

Köşk'te 2. zirve

20.10 - Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı.

20.25 - Başbakan Erdoğan Köşk'e çıkmak üzere Başbakanlık Merkez Binası'ndan ayrıldı.

20.30 - Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Necdet Özel'le bir araya gelmek üzere Köşk'e geldi.

21.34 - Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in katılımıyla gerçekleşen üçlü zirve yaklaşık bir saat sürdü. Başbakan buradan, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

21.45 - Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'ne çıktı.

21.54 - Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

22.05 - Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'nden ayrılarak, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

22.15 - Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzaladığı kararname ile Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Son bir haftada 3 zirve

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç kez görüştü. Bugün ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner emekliliğini istedi.

Yüksek Askeri Şura(YAŞ) öncesi alınan emeklilik sürecinde bu hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner üç kez görüştü.

İlk görüşme, Salı günü Erdoğan, Koşaner'i Merkez Bina'da kabulü ile gerçekleşti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul ederek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Ardından da Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i Resmi Konut'ta kabul ederek, haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Bugünkü üçüncü ve son görüşme ise Köşk'te Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirvenin ardından akşam saatlerinde Koşaner emekliliğini istedi

 

Işık Koşaner kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Işık Koşaner 1945 yılında İzmir’de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulundan, 1966 yılında Piyade Okulundan mezun oldu.

1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde; Takım ve Bölük Komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı yapmıştır.

Orgeneral Koşaner, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olmuş, ardından kurmay subay olarak; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, NATO Savunma Kolejini bitirmeyi müteakip İtalya / Napoli’deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 3’üncü Ordu Lojistik Başkanlığında Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, İngiltere / Londra’da Savunma İncelemeleri Kraliyet Kolejini bitirmeyi müteakip Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığında Strateji Şube Müdürlüğü, 8’inci Piyade Tümeni 131’inci Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında Kurmay Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

1992 Yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Işık Koşaner bu rütbede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Plan Daire Başkanlığı ile 1’inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürütmüştür. 2000 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

2004 yılında Orgeneralliğe terfi eden Işık Koşaner; 2004-2005 yılları arasında Ege Ordusu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay II’nci Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığına atanmıştır.

Orgeneral Işık Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibidir.

Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Işık Koşaner, iki çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.