KOMUTANLARIN İFADELERİ ALINACAK

Genelkurmay, 13 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan terör örgütü üyeleri ile Silvan kırsalında çıkan çatışmayla ilgili olarak idari soruşturma başlattı. Bu kapsamda, şehit veren askeri birliğin komutanlarının ifadeleri alınacak. Soruşturmanın ardından detaylı bir açıklama yapılacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, PKK’lilerin nöbetçilerin bulunduğu hâkim noktaları ele geçirdikten sonra silahlarından ayrı yerde bulunan askerler, büyük zayiatı açılan ilk ateşte aldı.

Genelkurmay idari soruşturma başlattı; detaylı açıklamaya hazırlanıyor

Komutanlar ifade verecek

BARKIN ŞIK

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü PKK militanları ile Silvan kırsalında çıkan çatışma sonucu 13 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan olay hakkında idari soruşturma başlattı. Bu kapsamda, şehit veren askeri birliğin komutanlarının ifadeleri alınacak. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığının kamuoyuna detaylı bir açıklama yapacağı öğrenildi.

Zayiat ilk ateşte verildi

Edinilen bilgilere göre, idari soruşturma açılan olay anında, PKKliler ilk önce yemek molasındaki askerleri koruyan 4 nöbetçiyi etkisiz hale getirdi. PKKlilerin nöbetçilerin bulunduğu hâkim noktaları ele geçirdikten sonra silah ve mühimmatlarından ayrı bulunan askerler, açılan ilk ateşte büyük zayiatı aldı. Şehit düşen 13 askerin büyük bölümünün ilk ateş sırasında şehit düştüğü değerlendiriliyor. Yaralanan askerlerin ise atılan el bombaları ile çıkan yangında yer değiştiremedikleri için yandıkları belirtiliyor. Çok yakın mesafede gerçekleşen çatışmanın yaklaşık 1 saat sürdüğü ifade ediliyor. Askerlerin Türk savaş uçaklarından veya helikopterlerden açılan ateş nedeniye şehit düştükleri iddialarının ise doğru olmadığı ortaya çıktı. Komando eğitimi alan askerlerin yorgun olduğu iddiaları da gerçekdışı bulundu. Askerlerin ihtiyacı kadar istirahat ettikleri belirtildi. 40 kilogramlık çanta ile 27 km koşabilecek şekilde eğitilen askerlerin, çatışmanın yaşandığı günün sabahında saat 04.00te konaklama bölgesinde dinlenmeye çekildikleri öğrenildi. Güneşin tepeye çıktığı saatlerde ise ağaçlık ve çalılık bir bölgede yemek molası verildi. Saldırı bu sırada askerler silahlarından ayrıyken gerçekleşti. Bu durum, PKKli grubun askerleri gözetlediği şeklinde yorumlandı.

Genelkurmay Başkanlığının direktifi doğrultusunda kuvvet komutanlıklarınca yayımlanan emre göre, askeri personelin Facebookta üniformalı fotoğrafı, rütbesi ve görevi yer alamıyor. Ancak şehit erlerden birisinin operasyonda çekilen görüntülerinin Facebookta yayımlandığı basın organlarına yansıdı. Askerlerin, operasyondaki hal ve hareket tarzlarını açığa çıkaran görüntülerin çekilmesine neden izin verildiğinin de açılan soruşturma sırasında komutana sorulması bekleniyor. Fotoğraflarda, askerlerin toplu hedef oldukları da gözüküyor.

Yanmış cep telefonları, bu yasağın da delindiğini gösteriyor. Terör örgütünün elindeki yer kestirme ve dinleme cihazları ile cep telefonu kullanan askerlerin nokta koordinatlarının belirlenmesi de mümkün.


Diyarbakır Silvan’da 13 askerin şehit olduğu bölgede inceleme ve araştırmalar sürerken bölge genelinde operasyonlar da devam ediyor. (Fotoğraf: AA)


UÇAKLAR ÇATIŞMAYA KATILMADI

Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre, çatışmaya uçakların katıldığı ve yangının uçaklardan atılan bombalardan kaynaklandığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Askeri yetkililer, çatışmanın yaşandığı sırada hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olduğuna ve kurumuş insan boyunda otları bir mermi çekirdeğinin bile tutuşturabileceğine dikkat çekiyor. Yetkililer, teröristlerin Rus tipi alev çıkarma niteliği olan el bombaları kullandıklarını da doğruladı.


‘UÇAKLAR KATILMADI’

Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila’nın Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden aldığı bilgileri aktardığı önceki günkü yazısında, saldırı sonrası yayın organlarında yer alan ve savcılık ile bazı yetkililerin hazırladığı belirtilen raporun Genelkurmay Başkanlığı’na sunulmadığı belirtildi. Başbakanlık’a sunulduğu belirtilen raporda şehit sayısının artmasına komuta hatasının neden olduğu ileri sürülüyordu. Bila’ya açıklama yapan askeri yetkililer çatışma yerindeki yangının uçaklardan atılan bombalardan kaynaklandığı iddialarını kesin olarak reddederek, şu değerlendirmede bulundu: “Saldırının yaşandığı bölgeden bir tek uçak bile uçmamıştır. Yakın mesafedeki sıcak çatışmalarda zaten uçak kullanılmaz. Bu tür çatışmalarda uçak kullanılması askeri açıdan mantıksızdır. Ancak helikopter kullanılmıştır.”

 

 
ASKERLER: HER YERDEN KURŞUN YAĞDI

Silvan’daki çatışmadan yaralı olarak kurtarılan askerler olayı anlatırken filmlerdeki savaş sahnelerini yaşadıklarını söyledi. Askerlerden biri dehşet anlarınıOtlar bir insan boyu; görüş mesafemiz 15 metre ancak vardı. Mevzilerimize el bombası atmaya başladılar. Kuru otlar tutuştu. Rüzgâr da vardı, kısa sürede yangın etrafımızı sardı. Her taraftan mermi yağıyorduşeklinde anlattı. Güvenlik zafiyeti iddialarına tepki gösteren askerler, yapılan haberlere morallerinin bozulduğunu söyledi. 

YARALI ASKER:

Her taraftan mermi yağıyordu

Haber Merkezi - Diyarbakırın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan çatışmadan yaralı kurtulan askerler, olayı anlatırken savaş sahnelerini yaşadıklarını söyledi. Askerlerden biri dehşet anlarınıOtlar bir insan boyu, görüş mesafemiz 15 metre ancak vardı. Mevzilerimize el bombası atmaya başladılar. Kuru otlar tutuştu. Rüzgâr da vardı, kısa sürede yangın etrafımızı sardı... Her taraftan mermi yağıyordudiye anlattı.

Habertürk gazetesine konuşan yaralı asker, bölgeyi jandarma özel harekât timleri, komando taburları ve özel eğitimli askeri bölüklerle ablukaya aldıklarını söyledi. Yaralı asker, yaşanan çatışmayı şöyle anlattı: “Saat 04.00te konaklama kararı aldık. Askerler yorgundu, nöbetçiler de dinlendikten sonra intikale devam edilecekti. Saat 13.30’da roketatarlı saldırı ile ateş başladı. Tabur hemen toparlandı. Ancak nöbetteki 4 arkadaşımız şehit edilmişti. Onların yerine teröristler siper almıştı. Yaralı bazı arkadaşlarımız sürünerek kayalıkların arkasına giremediler ve yanarak şehit oldular. PKKlilerin arkasındaki grup, Kürtçe, Bunlar bitti, hepsini öldürün, saldırın diyordu. Biz toparlanarak bize saldıran 30-35 teröristi püskürttük.Güvenlik zafiyeti bulunmadığını belirten askerler, yapılan haberlerin morallerini bozduğunu söyledi.


Cumhuriyet