Albay Eryaşa, mahkemede söylediği 'Genelkurmay bize ihanet etti' sözlerinden dolayı da, Genelkurmay'ın şikayetiyle 'hakaret' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Peş peşe cezalar alan Eryaşa bu kez, Genelkurmay'a hakaret ve Balyoz davasından, bir gün arayla beraat etti. Hakkında verilen hapis cezasının infazını tamamlayan tek asker olma özelliği taşıyan Koray Eryaşa, son davası askeri casusluktan da beraat etti. 

Eryaşa, 'Bu davalarda Fethullahçı polisler ve hakimler açığa çıktı, ama TSK içindeki Fethullahçılar açığa çıkmadı' diyerek dava açıcağını söyledi.İzmir'in Foça İlçesi'ndeki Batı Görev Grup Komutanlığı'nda 3'üncü Hücumbot Komodoru olarak görev yapan Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa'nın başarılarla dolu meslek hayatı, 3 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul merkezli Askeri Casusluk soruşturmasıyla kabusa döndü. Eryaşa, bu suçtan gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmaya başladıktan 1 yıl sonra, bu kez 22 Eylül 2011 tarihinde Balyoz Davası kapsamında tutuklandı. 

HEM CEZALAR HEM DE BERAAT KARARLARI PEŞ PEŞE 

Silivri'de yargılanması sürdüğü sırada askeri casusluk davasının duruşmasında savunma yaparken 'Genelkurmay bize ihanet etti' dedi. Bu sözlerden dolayı, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği Eryaşa'dan şikayetçi oldu. Bunun üzerine de, 'hakaret' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle bir yandan da, 3'üncü Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesinde yargılanmaya başladı. 

Peş peşe açılan 3 davada yargılanan Koray Eryaşa, 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki casusluk davasında, 2 Ağustos 2012 tarihinde 5 yıl 7 ay ceza aldı. Bir ay sonra Eylül 2012 tarihinde bu kez 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Balyoz davasından 16 yıl ceza verildi. O dönem İzmir'deki Şirinyer Askeri Cezaevi'nde bulunan Koray Eryaşa, Yargıtay'ın her iki davadan aldığı cezaları onaması ardından Askeri Şura kararıyla, emekliye sevk edildi. Ancak özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kapatılmasıyla, Koray Eryaşa için bu kez, peş peşe sevindiren haberler geldi.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'ndaki hak ihlali kararından sonra Haziran 2014 tarihinde tahliye edilen Eryaşa, casusluk davasındaki kesinleşen cezasından dolayı cezaevinden çıkamadı. Eryaşa, 6 ay sonra Aralık 2014 tarihinde casusluk davasındaki cezasının infazını tamamlayınca ancak tahliye oldu.Tahliyelerin ardından ailesiyle emekliliğinin ve özgür kalmanın tadını çıkartan Koray Eryaşa, ilk olarak 30 Mart 2015 tarihinde, “Genelkurmay bize ihanet etti' sözleriyle hakaret ettiği için 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle 3'üncü Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandığı davadan beraat etti. 

Koray Eryaşa, sadece 1 gün sonra bu kez 236 askerle birlikte yeniden yargılandığı Balyoz Davası'ndan İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, emekli kuvvet komutanları ve orgenerallerle birlikte beraat etti. Koray Eryaşa, İstanbul merkezli açılan 58 sanıklı askeri casusluk davasında, aldığı 5 yıl 7 aylık hapis cezasını 3 yıl 2 ay cezaevinde kaldıktan sonra, kalan son 1 yılı da denetimle serbestlikten yararlanıp tamamlayan tek asker oldu.Eryaşa hakkında Anayasa Mahkemesi'nin 'Sanıkların haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle kararı bozması ardından yeniden yargı yolu göründü. Anadolu 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 29 Ocak'ta görülen son duruşmada, Eryaşa, mahkum olup cezasını çektiği bu suçtan da beraat etti.

Emekli Deniz Albay Koray Eryaşa, beraat kararı üzerine mücadelesine hemen pazartesi günü başlayacağını açıkladı. Askere yönelik kumpas davalarında alınan cezaları, tamamlayan tek subay olma özelliği de taşıyan Koray Eryaşa, şöyle dedi:'Bu davalarda Fethullahçı polisler ve hakimler açığa çıktı, ama TSK içindeki Fethullahçılar açığa çıkmadı. Halbuki TSK içindeki Fethullahçılar, deliller hazırlanırken altına imzalarını attı. Anti virüs programı, denizde ilk yardım ders notları, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili akademik tezlere 'Devletin güvenliği açısından gizli bilgidir' diye rapor veren Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve Genelkurmay Adli Müşavirliği hakkında hiçbir işlem yapılmadı. 

Bunu 26 Temmuz 2012'de söylediğim için Genelkurmay, hakkımda dava açtı. Ondan da beraat ettim. Buna sebebiyet verenler hakkında tek dava bile açılmadı. Genelkurmay, TSK ve milletine ihanet etmiş bu adamları niçin koruyor? Bu mahkemede suç duyurusunda bulundum. Ancak hemen pazartesi günü, detaylı bir suç davası açacağız bu kişiler hakkında. Ayrıca tazminat davaları için de çalışmalarımız olacak' dedi.

Kaynak: DHA