İSTANBUL

Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSK'daki ihraç ve açığa alma işlemlerinin bazı kesimler tarafından "güvenlikte zafiyet oluşturuyor" şeklinde yansıtılmasını eleştirdi.

FETÖ'cülerin TSK'dan atılmasının güvenlik konusunda zafiyet oluşturacağına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Üçok, "İçeride hain olacağına zafiyet olmasını tercih ederim" diyerek, ihraç ve açığa alma kararlarını desteklediğini kaydetti.

Şimdiye kadar TSK'da yaklaşık 7 bin kişinin ihraç edildiğini ve görevden uzaklaştırıldığını aktaran Üçok, "Genelkurmay Başkanlığının rakamlarına göre TSK'da 39 bin 721 subay, 97 bin 243 astsubay görev yapıyor. İhraç edilen ve açığa alınanların sayısı 7 bin civarında olduğuna göre TSK'daki kadronun yüzde 5'i ancak görevden uzaklaştırılmış. İhraçlar ve açığa alınmalar çok yavaş gidiyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundaki 12 bin hakim-savcıdan 5 bine yakını atıldı. TSK'yı sivil kamu kurumlarına göre kıyasladığımızda pozisyonu iyi değil. Zaten iyi olsaydı, darbe yapmaya cesaret edemezlerdi." diye konuştu.

"FETÖ'cü ihracı yavaş ilerliyor"

Emekli savcı Üçok, temizlik konusunda en yavaş hareket eden kurumun TSK olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"İçerideki FETÖ'cülerin ihraç edilmesi veya açığa alınması konusunda en yavaş hareket eden ve direniş gösteren kurum TSK'dır. Milli Eğitim Bakanlığında birinci dalgada 12 bin, ikinci dalgada ise 17 bin kişi atıldı. Yine emniyette bir defada 11 bin kişi açığa alınıyor, 6-7 bin kişi ihraç ediliyor. TSK'da ise 100-150 bilemediniz 200 kişi atılıyor."

Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun tarafından hazırlanan FETÖ çatı iddianamesinde 10 yılda askeri okullara alınan öğrencilerin yüzde 80'inin FETÖ'cü olduğunun kayıtlara geçtiğini anlatan Üçok, bunun, her yıl okullara alınan 5 bin öğrencinin en az 4 bininin "ihanet şebekesi"ne çalıştıkları anlamına geldiğini söyledi.

"Etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı 10 katına çıktı"

Türkiye'nin ciddi bir tercihle karşı karşıya olduğunu, her an kullandığı uçakla Meclis'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, barajları ve kurumları bombalama ihtimali olan bir pilottan endişe duyarak yaşamak yerine, ondan kurtulup yerine yenilerinin konulması gerektiğini belirten Üçok, şunları kaydetti:

"Eskiden pilotlar kaldırdıkları uçaklarla terörle mücadele bile etmiyorlardı. Dağı-taşı bombalarken teröristleri es geçiyorlardı. Şimdi etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı geçmişe göre 10 katına çıktı. Pilotlar azaldı ama daha etkin mücadele ediliyor. Nasıl polis kolejleri kapandı, bir sürü polis atıldı, yerine yenileri alındı ise TSK'da hızla temizlik yapılıp, ihraç edilen hainlerin yerine yenileri alınmalıdır. Bana 'Neyi tercih edersiniz' diye sorarsanız ben içimizde bir hain olmasındansa zayıf olmayı tercih ederim. FETÖ'cüleri atmakla TSK'nın zayıfladığı falan yok. İçindeki hainleri atarsın, yenilerini alırsın."

Muhabir: Adem Demir

Kaynak: AA