Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, dünya gıda ve kozmetik pazarlarının aranan mantar türü trüfün ülke ekonomisine kazandırılması için 130 dekar alanda suni trüf ormanları oluşturuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarının toprak altında yetiştiği için Türkiye'de fazla tanınmadığını belirtti.

Trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak 'Trüf Ormanı Eylem Planı' hazırladıklarını anımsatan Eroğlu, bu çerçevede doğal trüf alanları tespit edilerek, trüf ormanına dönüştürüleceğini, uygun orman içi sahalarda da suni trüf ormanlarının tesis edileceğini ifade etti.

Aradan geçen iki yıllık sürede 760 dekar tabii trüf alanının doğal trüf ormanına dönüştürüldüğü bilgisini paylaşan Eroğlu, 130 dekarlık orman içi alanda ise suni trüf ormanı kurduklarını bildirdi.

Eylem planının sonunda 395 dekar alanda suni trüf ormanı oluşturulacağını belirten Eroğlu, ayrıca 18 gen amaçlı bahçe oluşturulacağını, bu bahçelerden tohum elde edilerek mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesinin sağlanacağını anlattı.

Parfümeride kullanılıyor

Trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Mantar parfümeri sanayinde de tercih ediliyor.

Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarının her geçen gün azalmasına karşılık, talebin artması fiyatları yükselmesine neden oluyor.

Kaynak: AA