BAYRAM KAYA

MOBESE kameralarınca trafikte hata yaptığı tespit edilen milletvekili, hâkim ve savcılarla ilgili cezalar artık kural ihlali yapan kişilerin adreslerine gönderilecek. Daha önce, kesilen cezalar bu kişilerin bağlı olduğu kurumlara gönderiliyordu.

Trafikte milletvekili, hakim ve savcılara uygulanan ayrıcalık son buluyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Emniyet kemeri ve hız sınırları konusunda hiçbir istisnayı, hiçbir farklı uygulamayı kabul etmiyorum. Hukuk devletinde hiç kimsenin kurallar, kaideler karşısında istisnası olmaz.” uyarısı üzerine Trafik Hizmetleri Başkanlığı özel bir çalışma başlattı. Bu kapsamda kurulan ekip hakim, savcı ve milletvekillerinin yasal hakları ile ilgili olarak detaylı bir araştırma yaparak taslak hazırladı. Buna göre; MOBESE kameralarında hız limiti veya trafik ihlali yaptığı tespit edilen milletvekili, hâkim ve savcılarla ilgili cezalar artık kural ihlali yapan kişilerin adreslerine gönderilecek. Daha önce milletvekilleri için kesilen cezalar TBMM’ye, hakim ve savcılarla ilgili tutanaklar ise Adalet Bakanlığı’na gönderiliyordu. İlgili kurumların incelemelerine göre; cezaların ödenip ödenmeyeceğine karar veriliyordu. Bunun yanı sıra söz konusu değişikliğin uygulanabilir olması için kanuni bir düzenleme de yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve TBMM Başkanlığı’na gönderilecek. İlgili kurumların görüşleri alınacak. Taslak daha sonra Meclis’e gönderilerek kanunlaşması sağlanacak. Karar Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından uygulama devreye girecek.
 
Değişiklik öncesi vekiller, sürekli kullandıkları özel bir aracın plakasını Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildiriyordu. Vekillerin kullandıkları otomobillerin plakalarını belirtmelerinin ardından MOBESE’ye takılan görüntüler otomatik olarak kayıttan düşüyordu. Yeni süreçte bu kişiler, kullandıkları araçların plakalarını EGM’ye bildiremeyecek. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın da Başbakan’ın talimatının ardından polis ve jandarmaya milletvekillerine ceza kesilmemesi noktasında da bir genelge yayımlamayacağı belirtiliyor.



Haber Kaynağı: Zaman