Trafik sıkışıklığında emniyet şeridini ihlal eden, diğer sürücüleri yol vermeye zorlayan çakar lambalı araçlara işlem yapılması için İçişleri Bakanlığı genelge yayınladı.

Son dönemde çok artan çakar lambalı ve sirenli araçlara İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin dur dedi. Şahin, 81 il valisine ‘usulsüz takılan ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin söktürülmesi’ konusunda özel bir genelge yayınladı. Polis, geçiş üstünlüğü dışındaki araçlara takılan ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini sıkı takibe alacak.Mevzuata aykırı olarak takılan çakar lamba, tepe lambası ile sirenler söktürülecek ve sürücülerine 72 TL idari para cezası kesilecek. Uygulama herkesi kapsayacak ve istisna yapılmayacak.

VATANDAŞ ÖNEMSEMİYOR

Şahin, son günlerde vatandaşlardan gelen şikayetler, merkezden yapılan denetimler ve medyada çıkan haberlerden; bazı dernek, vakıf, federasyon, konfederasyon, belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlara güvenlik kuvvetlerine benzerlik sağlamak amacıyla ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin (özellikle araçların ön panjurlarının iç kısmına kırmızı-mavi yanıp sönen çakar lamba, tepe lambası, sirenvb.) usulsüz olarak takılmaya ve kullanılmaya devam edildiğine dikkat çekti. Şahin yayınladığı genelgede, “Bu olayın ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini kullanan geçiş üstünlüğüne sahip araçlara (ambulans, itfaiye,polis, korunan ve koruyan araçlar vb.) vatandaşlarımızca yeterince önem verilmemesine yol açtığı ve bu araçların gidecekleri yere zamanında ulaşmalarına engel olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

BAKANINA BiLGi VERiN

Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci ve Trafik Yönetmeliği’nin 141.maddesinde “geçiş” üstünlüğüne sahip araçların belirtildiğini ifade eden İdris Naim Şahin, “Söz konusu araçlar ve durumlar dışında hiçbir kurum ve ya kuruluşa ait aracın trafikte geçiş üstünlüğü bulunmadığından, araçlarında ışıklı ve sesli uyarı işaretleri bulundurma ve kullanma yetkisi de bulunmamaktadır” dedi. Bakan Şahin bu tür araçlara yasal işlem yapılması ve çakar lamba ile sirenlerin sökülmesi gerektiğini belirtti. iŞahin gönderdiği genelgede, yetkisiz olarak ışıklı ve sesli araç kullanan dernek, oda, vakıf, federasyon, konfederasyon, belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlar hakkında aracın ait olduğu kurumun bağlı olduğu en üst birime (bakanlık, kurum veya kuruluş) yazılı olarak bilgi verilmesini istedi.

DENETiMLER HIZ KESMEYECEK

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar da il emniyet müdürlerinden ışıklı ve sesli uyarı işaretleri konusundaki denetimlerin süreklilik arz edecek şekilde yapılmasını istedi.Mehmet Kılıçlar, bu konuda etkin mücadele edilmesini teşvik amacıyla, araçlarındamevzuata aykırı şekilde sesli ve ışıklı uyarı işareti bulunan araçları tespit ederek, araç sahibi ve sürücüsü hakkında gerekli yasal işlemleri yapan personelin ödüllendirileceğini söyledi.

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ