Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, gidiş geliş sigortasındaki erdemli artışa değgin bitirdikleri ön araştırmaya yönelik, '2013 senesinde bire müşterek mevzuyla ilgilendiren bire müşterek sektörde tamam ön araştırı tutanağı var. Bu raporda rakiplik ihlalinin olmadığı, anket açılmasının ister görülmediği neticesine ulaşılmış. İlk verilere bakılınca 2013 yılındaki durumla üç aşağılık iptidai fevk için karşıya olduğumuz anlaşılıyor' dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden aktif gösterilen Finans Masası'nın misafiri Torlak, gündemdeki gelişimleri değerlendirdi.

Geçen sene sunulan cezaların boyutu ve sektörlere layıkıyla dağılımına değgin istifham üstünde Torlak, Rekabet Kurumu namına dertlerinin ukubet hasretmek olmadığını belirterek, etraf ekonomisinin kompetitif müşterek ortamda sürmesinin ceza, yönetimsel mal cezalarının caydırıcı müşterek ilke olduğunu, fakat önleyiciliğinin bulunmadığının bilincinde olduklarını kaydetti.

'Bugüne denli 2,5 bilyon teklik mal cezası uygulandı'

Torlak, kanunun kendilerine verdiği fariza ve yetkiler çerçevesinde ortaya müşterek rakiplik ihlali tespiti çıktığında bunu uyguladıklarını tabir ederek, '2015 senesinde esastan sunulan mal cezası bulunmamaktadır. Yanlış, aldatıcı bilgi/belge ita fiili kapsamında 33 bin 530 teklik namına gerçekleşmiş. Bunlar, ilaç, afiyet ve tıbbi gereç sektöründe olmuş. Yargı neticesinde sonrası baştan değerlendirilen dosyalar kapsamında da 18 milyon 517 bin teklik yönetimsel mal cezası verilmiştir. Bugüne denli Rekabet Kurumunun kararları doğrultusunda meri mal cezaları 2,5 bilyon liraya ulaşmış. Gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık, hayvancılık, çıpa polat ve öteki metaller, ilaç, afiyet ve tıbbi gereç 2015 yılındaki mal cezası meri asliye sektörler oldu' diyerek konuştu.

Trafik sigortası

Trafik sigortalarındaki erdemli artışların peşi esna Rekabet Kurumunun başlatmış olduğu ön araştırı periyodunun ne halde olduğuna müteveccih soruya Torlak, şu şekilde cevap verdi:

'2013 senesinde bire müşterek mevzuyla ilgilendiren bire müşterek sektörde tamam ön araştırı tutanağı var. Bu raporda rakiplik ihlalinin olmadığı, anket açılmasının ister görülmediği neticesine ulaşılmış. Bugün karşımıza çıkan probleme bakılınca ön araştırması bitirilmek az daha bulunan proses uydurma konusu. Ön araştırı raporları kurulun önüne gelecek, heyet neticesine layıkıyla anket açılıp açılmayacağına bakılacak. İlk verilere bakılınca 2013 yılındaki durumla üç aşağılık iptidai fevk için karşıya olduğumuz anlaşılıyor. İlk göstergeler 2013'te ön araştırı neticesine benzeri müşterek neticesinde gösteriyor.'

Ekmek piyasası

İdari yargının almış olduğu birtakımı kararların ellerini kollarını bağladığını tabir fail Torlak, esnaf odalarının belirlediği fiyatın altında nan satılamayacağına müteveccih kararların bulunduğunu ve bedel yapılanma etmeye başladığını, nan piyasasında problemin asliye çözümünün strüktürel problemlerin minimize edilmesine değgin bulunduğunu kaydetti.

Et ürünleri

Torlak, et dair da tam efsanevi hizmetçi ve işlenip satılabilir ürüne dönüşmesinde iş bulunduğunu aktararak, ekincilik ve hayvancılıkta kadran sorunun bulunduğunu ve maliyetleri artırdığını bildirdi.

GSM sektöründeki rekabet

Devam fail soruşturmalara değgin istifham üstünde Torlak, ahit bakımından 11 sektörde hep 19 soruşturmanın bitmeme ettiğini belirterek, 'Bunların 4'er tanesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile İlaç, Sağlık ve Tıbbi Malzeme sektörlerine yöneliktir. Turizm ve Konaklama ile Yiyecek ve İçecek Hizmetleri sektörlerine müteveccih ise ikişer anket bitmeme etmektedir. Bunların yanında Cam ve Cam Ürünleri, Ulaştırma, Taşıt ve Hizmetleri, Petrol ve Petrokimya, Mücevherat, Kimyasal Ürünler, Makine ve Teçhizat sektörlerinde de soruşturmalarımız sürüyor' diyerek konuştu.

Kaynak: AA