Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) Karayolları Trafik Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik öngören tasarısı Meclis Alt Komisyonu'ndan geçti. Genel Kurul'da görüşülecek tasarı ile kanunun 114 ve 115'inci maddeleri değiştirildi. Torba Kanuna konulan tasarı ile trafik polisleri artık kurallara uymayan sürücü ve yayalara yazdıkları cezaların peşin tahsilini yapmayacak.
 
HER AY YÜZDE 5 FAİZ
 
Bir ay içinde ödenmeyen trafik cezaları için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Ancak hesaplanacak tutar cezanın iki katını geçmeyecek. Eskiden polisler tarafından 'anında' tahsil edilen trafik cezaları bundan böyle sadece bankalar ile PTT tarafından tahsil edilecek. Düzenlemenin trafik polislerini zan altında bırakan rüşvet algısı ve para üstü sıkıntıları nedeniyle yapıldığı öğrenildi.
 
PARA ÜSTÜ SIKINTISI
 
EGM, Trafik Kanunu'nun 114 ve 115'inci maddelerde değişiklik yapılmasının gerekçesini şöyle açıkladı: "Trafik zabıtasının peşin ceza tahsilatı yapmasının uygulamada çeşitli yanlış anlamalara neden olması, peşin ödeme yapmak isteyen kişi sayısının çok az olması ve ödeme sırasında para üzeri verilmesi sırasında sıkıntılar yaşanması nedeniyle peşin ceza tahsilatı kaldırıldı."
 
Yabancı araçtan hazineye gelir
 
Yeni kanunla Türkiye'de trafik ihlali yapan yabancı plakalı araçların cezasını ödemeden ülke dışına çıkmasına izin verilmeyecek. Cezayı ödemeyen sürücünün aracına el konulacak.
 
Yeni düzenlemeyle hazineye ek gelir sağlanacak. Bugüne kadar trafik cezası yazılan 50 bin yabancı araçtan muhatabı bulunamadığı için para tahsil edilememişti. Yabancı araçların cezaları ödemeden araçların yurtdışına çıkışını engelleyen herhangi bir yasal düzenleme de yoktu. Yeni tasarıda yabancı plakalı araçlara kesilen trafik cezalarının nasıl tahsil edileceği de belirlendi.
 
MOBESE, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ya da Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ile kural ihlali yaptığı belirlenen yabancı araçların plakasına, sürücüsüne veya işleteninden para tahsili yapılabilecek. Trafik cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçların hudut kapılarından çıkışına izin verilmeyecek. İç savaş nedeniyle Türkiye'ye giriş-çıkış yapan Suriye plakalı araçlar da trafik cezasından nasibini alacak.  
 
PEŞİN CEZA DAHA AZ ÖDENDİ
 
2012'de 44 bin 768 sürücüye "peşin", 10 milyon 687 bin 232 sürücüye "ihbarlı" trafik cezası yazıldı. 2011'e göre 2012'deki peşin para cezaları yüzde 28.5 düştü. Geçen yılki cezaların 5 milyon 389 bin 589 TL'sini peşin, 1 milyar 589 milyon 432 bin 363 TL'sini ise ihbarlı cezalar oluşturdu. Trafikte peşin para tahsilatın kesilen ceza miktarının yüzde 0.5'ine denk geliyor.
 
15 milyon TL'lik lüks araç vurgunu
 
Ankara polisinin 26 ilde eş zamanlı olarak otomobil kaçakçılarına operasyon düzenledi. Operasyonda yurtdışından ülkemize 'doğrama' tabir edilen faturalar ile lüks otomobil ithalatı yapıp, devleti yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan çete çökertildi. Operasyonda aralarında ikisi gümrük çalışanı dört kişi gözaltına alınırken, piyasa değeri 15 milyon lira olan 155 araca el konuldu.
 
Şebekenin uluslararası piyasada tutulan lüks otomobillerin en düşük modelini 100 bin eurodan, en yüksek modelini ise 250 bin eurodan sattığı ortaya çıktı. Özellikle iş adamlarının, tanınmış firmaların müşterisi olduğu galericinin bu araçlardan yaklaşık 15 milyon lira haksız kazanç elde ettiği ifade edildi.
 

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ