ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - TBMM Genel Kurulunda 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınlara şiddete karşı bazı önlemler ve cezalar getiren tasarı yasalaştı. “Kadınyerine ailenin öne çıkarılması nedeniyle eleştirilen yasa, oylamaya katılan 202 vekilin tamamınının oylarıyla kabul edildi. Yasa kabul edilirken Genel Kurul’da 20 kadar kadın vekil hazır bulundu.

Yasa, kadın kuruluşlarının, CHP ve BDP milletvekillerinin ısrarlarına karşın Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması değil, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesiadını taşıyor.

Görüşmelerde CHP ve BDPnin eşcinseller gibi farklı cinsiyet tercihi olanları da kapsayantoplumsal cinsiyetkavramının düzenlemede yer almasına ilişkin önergesi reddedildi. Ancak AKP, verdiği önerge ile tasarının tek bir yerinde geçen toplumsal cinsiyetifadesini de yasadan çıkardı. Toplumsal cinsiyet ifadesi ilk ve ortaöğretim okullarında okutulacak ders konuları arasında geçiyordu.

AKP tarafından yapılan bir başka değişiklik, teknik takibe sınırlama getirildi. Hâkim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibi yapılabilecek. Ancak konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak.

Düzenlemenin başlıkları şöyle:

Şiddete uğrayan mağdur ve beraberindeki çocuklara, barınma yeri sağlanacak. Hâkimler kişinin işyerini değiştirebilecek. Mağdurlara geçici maddi yardım yapılacak. Bu yardım günlük, asgari ücretin 30da biri olacak.

Estetik ameliyat

Korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgeleri değiştirilecek. Gerekirse yüz değişikliği için estetik ameliyat dahi yapılabilecek. Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilecek. Tedbir kararına aykırılık halinde kişi hakkında 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi uygulanabilecek. c Şiddet uygulayan kişiler, çocuklarıyla ancak refakatçi eşliğinde görüşebilecek. İlk ve ortaöğretimde kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda eğitime yönelik ders konulacak.