Bursa Nilüfer’de Başbakanlık tarafından şehit ve gazi yakınlarına tahsis edilen evlerde oturanlar TOKİ’nin “Ya parasını verin ya da evden çıkın” talimatıyla yıkıldı. Bir şehit eşi pazarlığa isyan etti


BUR­SA­’da Baş­ba­kan­lık ta­ra­fın­dan şe­hit ve ga­zi ai­le­le­ri­ne ve­ri­len ev­le­ri 55 bin TL’­ye sat­ma­ya kal­kı­şan, tep­ki­ler üze­ri­ne da­ha son­ra vaz­ge­çen TO­Kİ, bu kez 18 bin 868 TL’­ye ai­le­le­re sat­mak üze­re pa­zar­lık yap­ma­ya baş­la­dı. Şe­hit ve ga­zi ai­le­le­ri bu pa­ra­yı öde­ye­cek güç­le­ri­nin ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­tir­ken Ada­na­’da otu­ran şe­hit eşi Ha­ti­ce Ba­tı­rır, “Dev­let, ver­di­ği ev için şe­hi­diy­le pa­zar­lık ya­par mı?” de­di. Tra­jik olay şöy­le ge­liş­ti:

TO­Kİ: EV İÇİN 55 BİN TL ÖDE­YİN

Baş­ba­kan­lık, 20 şe­hit ve ga­zi ai­le­si­ne 2002’de Bur­sa­’nın Ni­lü­fer İl­çe­si­’ne bağ­lı Gö­rük­le Bel­de­si­’n­de ev ver­di. Dev­le­tin ver­di­ği ev­ler­de ya­şa­yan şe­hit ve ga­zi ai­le­le­ri ge­çen yıl TO­Kİ­’den ge­len, “Baş­ba­kan­lı­k’ın ver­di­ği ev­ler TO­Kİ­’ye ak­ta­rıl­mış­tır. Her­han­gi bir söz­leş­me­niz ol­ma­dı­ğından ev için 55 bin TL öde­me­niz ge­re­ki­yor, ak­si tak­tir­de evi bo­şal­tı­n” me­sa-j­ıyla şo­ke ol­du. TO­Kİ yet­ki­li­le­riy­le yap­tık­la­rı gö­rüş­me­de, “Bi­zim ya­pa­ca­ğı­mız bir şey yok” ce­va­bı ile ai­le­ler ikin­ci kez yı­kıl­dı.

Aİ­LE­LE­R­LE EV PA­ZAR­LI­ĞI

Hatice Batırır’ın eşi Bilal Batırır, Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde 1996’da kayboldu. Bugüne kadar haber alınamayan Batır, 2011’de şehit sayıldı.
TO­Kİ­’nin ev­le­ri sat­ma­ya kal­kış­ma­sı tep­ki­le­re ne­den ol­du. Bu­nun üze­ri­ne ku­rum, fiyattan vaz­ge­çip ai­le­ler­le ‘sa­tış pa­zar­lı­ğı­na­’ baş­la­dı. TO­Kİ ekip­le­ri 8 Ara­lık 2014’te ev­ler­de yap­tık­la­rı de­ğer­len­dir­me­de ai­le­le­re ev­le­rin sa­tış be­de­li­ni 18 bin 868 li­ra 63 ku­ru­şa dü­şür­dü. Ko­nut be­de­li­nin yüz­de 10’unu pe­şin ka­la­nı­nı da 240 ay tak­sit­le öde­me­le­ri­ni is­te­di. Mar­di­n’­in Dar­ge­çit İl­çe­si­’n­de 1996’da kay­bo­lan ve 2011’de şe­hit sa­yı­lan uz­man ça­vuş Bi­lal Ba­tı­rı­r’­ın eşi Ha­ti­ce Ba­tı­rır şu an­da Ada­na Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’n­de oto­büs şo­för­lü­ğü ya­pıyor. Ba­tı­rır, şun­la­rı söy­le­di:
“Şe­hi­de fi­yat bi­çi­lir mi? Ben eşi­mi şe­hit ver­dim bir de üs­tü­ne pa­ra is­ti­yor­lar.”


Sözcü