ANKARA

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, İdarenin "yatay mimari"ye öncelik verilmesi kararının sonuçlarını aldıklarını belirterek, "2016 yılında ihale edilen 64 bin konutun 47 bini, yani yaklaşık yüzde 74'ü, altı ve daha az katlı binalardan oluşmuştur." ifadelerini kullandı.

TOKİ Başkanlığınca yapılan açıklamaya göre, TOKİ'nin çalışmaları ve 2015 yılına ait denetim raporları TBMM KİT Komisyonu Alt Komisyon Denetim Çalışma Toplantısı'nda ele alındı. İdare binasındaki toplantı AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Erdemir başkanlığında yapıldı. TOKİ Başkanı Ergün Turan'ın da katıldığı toplantıda komisyon üyeleri AK Parti İstanbul Milletvekilleri Halis Dalkılıç ve Hurşit Yıldırım, AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ve MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ile Danıştay ve Sayıştay Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı ile Başbakanlık uzmanları da yer aldı.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, burada yaptığı konuşmada, İdarenin sosyal konut üretiminde devletin girişimci ve üretici kuruluşlarının başında geldiğini belirtti.

TOKİ'yi "millete iyilik üreten" bir kurum olan tanımlayan Turan, İdare'nin yaklaşık iki buçuk yıl önce yatay mimariye öncelik verilmesi konusunda aldıkları kararın sonuç vermeye başladığını aktardı. Pek çok ilde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlatıldığını kaydeden Turan, "2016 yılında ihale edilen 64 bin konutun 47 bini, yani yaklaşık yüzde 74'ü, altı ve daha az katlı binalardan oluşmuştur. Bu kapsamda üç yıl içinde ihalesi gerçekleştirilen konut sayısı 93 bini geçmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

"10 yıllık konut üretim ortalaması yaklaşık 50 bindir"

TOKİ Başkanı Turan, nisan ayı sonu itibariyle ihale ettikleri ve ihale sürecindeki konutların sayısının 783 bini geçtiğini aktararak, şunları kaydetti:

"İdaremizin 10 yıllık konut üretim ortalaması yaklaşık 50 bindir. 2016 yılında ihale edilen konut sayısı ise 64 bindir. 2015 yılında konut ve konut dışı olmak üzere toplam 5 milyar 256 milyon liralık (KDV hariç) 168 ayrı proje ihale edilirken, 2016 yılında hem konut hem diğer işler bazında yüzde 101 artış sağlanmış ve 11 milyar 46 milyonluk ihale gerçekleştirilmiştir. İdarenin toplam iş ağırlığında konutun oranı da yüzde 45'den yüzde 552'e çıkarılmıştır. İdarenin toplam konut üretiminin yüzde 23'ü, konut satışlarının yüzde 17'si ve toplam ihale tutarının yüzde 48'i son üç yıl içinde gerçekleştirilmiştir. 2017 yılı hedefimiz 65 bin yeni konutu ihale etmektir. Nisan ayı sonu itibariyle ihale edilmiş ve ihale sürecine girmiş konut sayısı yaklaşık 26 bin civarındadır."

Toplantıda, 2015 yılı denetim raporuna dair katılımcıların görüş ve önerileri, Sayıştay Başkanlığının 2015 yılı raporunda yer alan tespitler ile önceki yıllardan izlemede olan diğer konular ele alındı.

Kaynak: AA