TOKİ Başkanı Ergün Turan, Anadolu Yakası'nda toplumsal ikametgâh düşüncesince acemi alanlar üretmeye bitmeme ettiklerini belirterek, 'Ancak bu toplumsal konutların nerede olacağını söylemeyeceğim, anahtar yapılarak fiyatlar artırılıyor.' dedi.

Turan, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) kabilinden planlı görüşmede meydana getirdiği konuşmada, yapım sektöründe çalışmaların tamamı hızıyla sürdüğünü, Gezi Parkı odaklı gelişmelerle başlayan, Türkiye'nin sınırlarında yaşanmış olan sıkıntılarla bitmeme fail tamamı negatif gelişmelere karşın tek mega projenin inşasının durdurulmadığını söyledi.

Turan, 'İstanbul Finans Merkezi'ne amme tarafı adına april ayında başlıyoruz. Kamu adına 3 bankanın binasını kılıç yapacağız. Bütün mega planlar dalgalanmalara karşın bitmeme ediyor. Yatırımcının hevesi ve refleksi var. Türkiye bu mevzuda emniyetli liman olmaya bitmeme ediyor. Hiçbir projede en küçük arıza yaşanması bile bahis konusu değil.' sanarak konuştu.

'Balon patlaması değil arzu patlaması yaşıyoruz'

Turan, ülkede ortak numara ve ikinci el konuta alakanın artarak bitmeme ettiğini, sabık sene ikametgâh satışının yüzdelik 10,6 arttığını belirterek, 'Konutta martaval kaygısı yok. Bu bap bana da soruluyor. Bilhassa A+ kabilinden bu sektörün anlaşılan segmentlerinde dönemsel teessürat ve yığılmalar mümkün ama TOKİ'nin meydana getirdiği işlerde hakkıyla ortak martaval yok. Balon patlaması değil arzu patlaması yaşıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Düzenli adına ikametgâh satışına çıktıklarını ve Anadolu illeri de dahil, TOKİ'nin ürettiği toplumsal konutların çabuk ortak biçimde satıldığını vurgulayan Turan, Türkiye'de ikametgâh satışı artsa da konuta iyelik oranının artmadığını, 10 sene geçmiş konuta iyelik payı ne ise zaman de o miktarda bulunduğunu söyledi.

Turan, henüz aşkın toplumsal ikametgâh üretmeleri gerektiğini, bu mevzuda çalışmalarının tamamı hızıyla sürdüğünü kaydetti. Turan, 5'inci ayın sonu bakımından 25 bin konutun ihalesine çıkılmış olacağını, sene sonu bakımından da 60 bin toplumsal konutun inşaatına başlayacaklarını anlattı.

'Kentsel dönüşümde mülk kazanmıyoruz'

Turan, şu anda 49 ilde deli dolu kentsel tahavvül şantiyeleri bulunduğunu, Anadolu'da kentsel dönüşümü mülk kazanarak değil desteklenmiş ederek yaptıklarını, 2016'da İstanbul'da da kentsel dönüşümde deli dolu gösteriş alacaklarını anlattı.

'İstanbul'da endüstri şehirleri oluşturmayı düşünüyor musunuz?' şeklindeki ortak soruya yanıt da Turan, İstanbul'da arazi derdi yaşandığını belirterek, 'İstanbul'da ortak endüstri tesisi noktayı oluşturup üretmeye ve tenkis etmeye çalışacağız. Böyle ortak emek vermek yapıyoruz. Bu, sektörel bazlı da olabilir.' bilgisini verdi.

Turan, üreticilerin ehven ikametgâh düşüncesince TOKİ'den ehven çevre talebinde olduğunun hatırlatılması üzerinde de 'Ucuz çevre verildiğinde ehven yapı yapılmıyor. Piyasa tutarları vardır. Ancak bazısı alanlarda benim de aklımın almadığı fiyatlandırma var.' görüşünü paylaştı.

Anadolu Yakası'nda da toplumsal ikametgâh düşüncesince acemi alanlar ürettiklerini dile getiren Turan, bu acemi alanın nerede olacağına müteallik şimdilik ortak bilim vermeyeceğini, söylemesi şeklinde anahtar yapılarak fiyatların artırıldığını kaydetti.

Kaynak: AA