İSTANBUL

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, akıbet 13 yılda toplamda 700 bin ev ürettiklerini belirterek, 'Bu süreçte sektöre tahminî 120 milyar liralık eşme aktardık' dedi.

Turan, İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi'nce planlı etkinlikte icra ettiği konuşmada, TOKİ'nin sektördeki yerini ve projelerini anlattı.

Turan, ülkede derneşik ev stokunu çoğaltmak düşüncesince 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın direktifleriyle 1984 senesinde TOKİ'nin kurulduğunu hatırlatarak, 2002 senesinde 58'inci hükumetin 'Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği' başlatarak TOKİ'yi de acemi ortak gösterime kavuşturduğunu dile getirdi.

Son 13 yılda Türkiye'nin tamamında başlanan ev inşası ile 700 bin rakamına ulaştıklarını anlatım fail Turan, 'Kamu kuruluşları ile meydana getirilen protokoller çerçevesinde 8 bine benzeyen içtimai teçhizat üretimi sağlandı. Bunların içre 266 hastane, 1003 okul, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt/pansiyon ve işlev binaları kadar faaliyetimiz bulunur ve Türkiye'in 50 salname açığını kapatmaktadır. 539 cami, 619 tecim merkezi mensur edilmiştir. Son 13 yılda TOKİ'nin icra ettiği konutlarda oturan vatandaşımızın sayısı tahminî 3 milyondur' niteleyerek konuştu.

Turan, TOKİ'nin 13 yılda güncelleştirilmiş rakamlarla sektöre tahminî 120 milyar lira eşme aktardığını kail kaydederek, 'Türkiye'de 2002-2015 çağında 700 bini içtimai ev edinmek neredeyse tahminî 7,5 milyon sayı ev üretildi' ifadelerini kullandı.

'Öncelik namüsait gelirli vatandaşların'

TOKİ'nin yapılış amacına akla yatkın adına içtimai ev ürettiğini dile getiren Turan, laflarını şöyleki tamamladı:

'Ürettiğimiz konutların yüzdelik 85'i içtimai ev niteliğindedir. Bu konutlar ilk önce namüsait ve ölçülü sağlık düzeyindeki yurttaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların bünyesinde engelliler, martir aileleri ve maluller ile emekliler düşüncesince ayrı ortak saptanca ayırmış durumdayız. 64. Hükümet programında da anlatım edilmiş olduğu gibi; emeklilerimizi akla yatkın koşullarla ev sahibi yapacağız. Turizm çalışanları, gazeteciler kadar sistem örgütlerinin birlikte değişik kentlerde birleştirme uran bölgesi çalışanlarına çevrilmiş konutlar da üretilmektedir.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Kaynak: AA