İş ve ekonomi dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren ve iki gün boyunca devam eden Uludağ Ekonomi Zirvesi dün sona erdi. Zirvenin son gününde "Gayrimenkul: Büyümenin Yeni Yönü" başlıklı panelde konuşmacı olarak yer alan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, panel sonrası DHA'ya açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin büyüme hikayesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Turan, "Türkiye ekonomisinin son 15 yıllık performansına baktığımızda bunun öncülerinden birinin gayrimenkul sektörü olduğunu görebiliriz. Türkiye 2016'daki bütün zorluklara rağmen gayrimenkul ve konut satışında bütün yılların rekorunu kırarak 1 milyon 350 bin rakamına ulaştı" dedi.

2008 yılında Türkiye'deki konut satışının 428 bin civarında olduğunu, bu rakamın 2016 itibariyle 1 milyon 350 bine ulaştığını dile getiren Turan, "Yine aynı yıllarda 320 binlerde olan konut üretim rakamı 2016 yılında 750 binlere çıktı. TOKİ'ye baktığınız zaman kurulduğu yıl olan 1984'den 2003'e kadar 43 bin konut üretmiş, 2003'den bugüne kadar ise 775 bin konut üretildi. Sadece 2016 yılında 65 bin konut ürettik. Bu rakam Türkiye'de üretilen toplam konutun yüzde 9-10'u civarında" diye konuştu. Turan, 2017 yılı hedeflerini ise "65 bin yeni sosyal konut üretmek" olarak açıkladı.

KONUTLARIN YÜZDE 25'İ KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILIYOR

Kentsel dönüşümün, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl boyunca uğraşması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Turan, "Önümüzde, 5,5-6 milyon civarında dönüşmesi gereken konut var. Biz de kamu adına sektördeki en önemli oyunculardan bir tanesi olarak şu anda 54 vilayette, 182 ayrı bölgede, sahada kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bu önemli bir rakam. Önümüzdeki dönemde de her yıl ürettiğimiz konutun yüzde 25'ini kentsel dönüşüm kapsamında yapacağız. Biz bu konuda sektördeki en önemli oyunculardan biriyiz ve öyle olmaya devam edeceğiz. Başta İstanbul olmak üzere deprem haritasının kırmızılaştığı yerler var, özellikle oralardaki dönüşümler için çaba harcayacağız" dedi.

"KONUT SAHİBİ OLAMAYAN VATANDAŞLARIN UMUDU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

TOKİ'nin konut sahibi olmakta zorlananlar için, kamu tarafından oluşturulmuş bir 'dost eli kuruluş' olduğunu beliren Turan, "Bu yıl 65 bin konut yaptık ki TOKİ'nin yıllar ortalaması 46 bin konuttur. Ama biz 2016'da bütün yılların sayısını geçtik. Bu yıl da inşallah o rakamı geçeceğiz ve konut sahibi olamayan vatandaşlarımıza umut olmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: DHA