TKP Tokat İl örgütü açılışına katılan lise öğrencilerinin geçtiğimiz hafta Tokat - Zile kara yolu üzerinde polis tarafından durdurulup kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından, öğrenci velilerine polis tarafından yapılan "çocuğunuz solcu olursa, intihar bombacısı olur" şeklindeki açıklamalar ilçe merkezinde tepki toplamıştı. Polisin bu tutumuna karşı tepkilerini göstermek isteyen aileler ve bazı demokratik kitle örgütleri dün Zile İlçesi Adliye binası karşısında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya TKP, EMEP, ÖDP, CHP, Eğitim-Sen katıldı.

“Hukuk tanımaz uygulamalar her geçen gün artıyor”
Onlarca kişinin katıldığı basın açıklamasında konuşan TKP Tokat İl Başkanı Cem Kılıç, şunları söyledi:

“Ülkemiz büyük bir baskıcı ve karanlık dönemden geçiyor. AKP iktidarının demokratikleşiyoruz dediği her durumda öncekinden daha koyu bir karanlık ve faşist uygulamaya tanık oluyoruz. Karşılarındaki bütün unsurları alt ettiklerini düşündükleri ve kendi cumhuriyetlerini kurduklarına inandıkları için olsa gerek pervasız ve hukuk tanımaz uygulamalar her geçen gün artıyor. AKP işlerin istediği gibi gitmediğini gördüğü ve iktidarda kalmanın başka bir yolu kalmadığına inandığı için olsa gerek baskı politikasını artırmaktadır. İktidardayken muhalefet gibi rahat hareket ettiği dönem geride kalmıştır. AKP’nin birbiri ardınca krize sürüklendiği dönem gelmiştir. Ortadoğu’daki Osmanlı siyasetinin tıkandığı, Suriye politikasının batağa saplandığı, ekonominin her türlü göz boyamaya rağmen düzelmediği görünür olmuştur.”

Evrim Paneli'nde de polis tacizi yaşanmıştı
Daha önce de Zile'de düzenlenen Evrim Paneli'ne de öğrencilerin katıldığını dile getiren polisler, kendilerinin yaşananlara iyi niyet göstererek sınav zamanı liseli öğrencileri gözaltına almadıklarını kaydetmiş, ancak toplantı sonrasında sürekli olarak liseli öğrencileri sürekli sıkıştırmaya çalışmıştı. Emniyet güçlerinin bu şekilde kendilerine vazife olmayan işlere karışmasına tepki gösteren öğrenci velileri ve bazı demokratik kitle örgütlerinin katıldığı basın açıklamasında TKP Tokat İl Başkanı Cem Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

“AKP iktidarının baskı sicili kabarıktır. Eğitim sisteminde gericileşme ve piyasalaşma demek olan 4+4+4 diye bilinen uygulamayı protesto etmek isteyen eğitim emekçilerini, Hatay’da Suriye ile olası bir savaşı protesto etmek isteyen barış yanlılarını, 29 Ekim’de 1.Meclis önünde buluşarak bayram kutlamak isteyenleri, açlık grevi nedeniyle olası ölümlere engel olunması için yapılan eylemleri yol keserek, korkutarak, barikat kurarak, biber gazı sıkarak durdurmaya çalışmış ve böylece bu sesleri kısmaya çalışmıştır.

Hukuk tanımazlık AKP’nin karakterini oluşturmaktadır. Balyoz, Oda TV, KCK gibi dava süreçleri hukuk konusu değil AKP’nin hasımlarını alt etme aracı haline gelmiştir.Ana dilde savunma gibi en temel insan hakkı talepleri gayri meşru gösterilmektedir.

Bu hukuksuzluklara bir yenisi Tokat’ta eklenmiştir. TKP İl binasının açılış süreci Tokat’ta komünist örgütlenmeden rahatsız olanların ellerindeki yetkileri kötüye kullanmakla kalmayıp bu örgütlenmeyi engellemek için vatandaşların seyahat özgürlüğünü engelleme, açılışa gelen bazı liseli gençlerin ailelerini polis merkezine çağırarak çocuklarını gözaltına almakla tehdit etme noktasına vardırdıklarına tanık olunmuştur.

Türkiye Komünist Partisi Tokat İl binası açılış etkinliğine Zile'den katılanlar geri dönüş sırasında ilçe girişinde polis tarafından çevrilerek kimlik kontrolüne tabi tutulmuştur. Açılışa katılan liselilerin okuduğu okullar üzerinden ailelerin iletişim bilgilerini alan polisler, aileleri Zile İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağırmıştır. Emniyette, ailelere yolda çektikleri fotoğraflar gösterilmiş ve öğrencilerin yasa dışı olaylara karıştıkları söylenmiştir. Emniyet görevlileri, ailelere Tokat’ta binası açılan TKP’nin iyi bir parti olmadığını, TKP’lilerin tehlikeli insanlar oldukları ve onların çocukların beyinlerini yıkadıklarını söylemişlerdir.

Olayın ardından TKP’li avukatlar ve yöneticiler Tokat İl Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüştü ancak emniyet yetkilileri bu yaşananları inkar ederek, öğrencilerin aileleriyle böyle bir görüşme yapmadıklarını dile getirmişlerdir. Avukatlar bu görüşme sonrası Zile Cumhuriyet Başsavcılığı’na, aileleri tehdit ederek TKP’ye karşı kışkırtan, etkinliğe katılanlara gözdağı vermeye çalışan, öğrencileri fişleyen polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.”

“Emniyet kafalarına göre belirledikleri yetkileri kullanıyor”

Yaşananlardan sonra, polisin TKP Tokat İl Örgütü'nde de benzer tavırlarla üniversite öğrencilerine gözdağı verdiği, TKP Tokat İl Örgütü açılışına engel olmak için her türlü yolu denediğini söyleyen TKP Tokat İl Örgütü üyeleri; “Zile'den gelip bizlere destek veren, yaşadığımız hareketli dönemde yanımızda olan liseli arkadaşlarımıza yapılan bu çirkin saldırıyı kınayarak; işte AKP hükümetinin, halkın değil AKP iktidarının polisinin geldiği son nokta! Bu olayla birlikte bir kez daha görüyoruz ki, emniyet güçleri yasalarla kendilerine verilen yetkileri değil, kafalarına göre kendi belirledikleri yetkileri kullanıyor. TKP Tokat İl Örgütü olarak bu baskılara asla boyun eğmeyeceğiz, yürüdüğümüz ve haklı olarak yürüttüğümüz mücadelemizde emin adımlarla, kararlı ve ısrarlı bir şekilde tüm çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

(soL - Tokat)