"Ben, işim gereği ayın 3 haftasını Çin'de Şangay'ın kuzeyinde Changshu şehrinde geçiriyorum ve 1 hafta Türkiye'de kalıyorum.
Bu pazar günü buradaki dağlık alanda yürüyüş yaptığım sırada Toyota firmasında çalışan bir sistem mühendisi ile tanıştım ve yürüyüşümüzü beraber tamamladık. Annesi Çinli ve babası Japon olan bu Asya'lı beyefendinın çocukluğu Japonya'da geçmiş ve son 10 yıldır Çin'de bulunuyormuş.
Tanıştığımız ilk dakikada daha doğrusu Türkiye'den geldiğimi duyduğu ilk dakikada japonlara özgü yere eğilerek selamladı ve Soma'da vefat eden madencilerimiz için çok üzgün olduğunu iletti. Bir mühendis olarak böyle bir felaketi anlamasının mümkün olmadığını söyledi.
"Soma'daki felaketten daha vahim olan bir başka olay ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın bir vatandaşı tokatlamasıdır" dedi. "Bu, özellikle Japon kültüründe kabul edilmesi mümkün olmayan çok onur kırıcı bir davranıştır" diye ekledi ve bana tokat gibi gelen o soruyu sordu:
"Geçmişte defalarca Türkiye'ye gelen biri olarak, Erdoğan'ı nasıl seçtiğinizi anlamıyorum. Neden seçtiniz ve nasıl olur da istifa etmez?"
Sadece sustum.
Paylaşmak istedim... "

Devrim AKBULUT