VAN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, bu güven ve istikrar yatıyor. Önümüzdeki yeni dönemde de güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Van'da düzenlenen "Üreten Türkiye Konuşuyor" toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, Hak-İş, Memur-Sen, TESK, TİSK, TOBB, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

Ülkenin çalışan ve üreten kesimleri olan esnafları, çiftçileri, işçileri, memurları, iş verenleri ve girişimcilerini temsilen Van'a geldiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, daha önce 2011 yılında Van depreminden bir gün sonra aynı sivil toplum örgütü temsilcileriyle kente geldiklerini anımsattı.

Hisarcıklıoğlu, o dönem Vanlı kardeşlerinin acılarını paylaşmak amacıyla büyük bir yardım kampanyası başlattıklarını anlatarak, bu memleketin mayasında birlik ve beraberliğin olduğunu o gün bir kez daha gördüklerini vurguladı.

Bugün de aynı birlik ve beraberlik içinde hayırlı bir iş için kente geldiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantılarının ilkine Van'dan başlıyoruz. Sadece Van'la olan gönül bağımızdan dolayı buradan başlamadık. Dünyada zenginlik yeniden batıdan doğuya kayıyor. Türkiye'de güneşin ilk yükseldiği şehir burası. Biz de güneşin doğduğu şehirde, güzel insanların şehrinde, Van denizinde 'Üreten Türkiye' olarak konuşmaya başlıyoruz. Buradaki müthiş katılım için Vanlı hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz Van'ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van da bizi daha fazla sahipleniyor, bağrına basıyor."

"Bu yaşananların yarısı başka ülkenin başına gelse hiçbiri ayakta kalamazdı"

"Zor bir seneyi geride bıraktık. Sözde birbiriyle ilgisi olmayan PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleri aynı dönemde ülkemizi hedef aldı." diyen Hisarcıklıoğlu, FETÖ’nün hain darbe girişiminin Türkiye'ye çok sıkıntılı günler yaşattığını anımsattı.

Hisarcıklıoğlu, ülkenin etrafındaki coğrafyanın da tam bir ateş çemberi haline geldiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bu yaşananların yarısı başka ülkenin başına gelse hiçbiri ayakta kalamazdı ama biz dimdik ayaktayız. Allah'a şükür milletimizin tek vücut olarak basiretli duruşuyla bütün dünyaya gösterdik. 7'si değil, 70'i bir araya gelse birliğimizi bozamaz, bozamayacak. Bu süreçte küresel ekonomideki riskler de giderek artmaya başladı. Önce Brexit, sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte küresel ekonomide yeni bir belirsizlik başladı. Küresel dengelerin yeniden oluştuğu farklı bir döneme giriyoruz. Bu yeni döneme iyi hazırlanan, reform yapmakta öne geçen ülkeler geleceğin kazananı olacak. Yani hazırlığı iyi yapan ülkeler, toz duman dağıldığında hızla yoluna devam edecek. İşte Türkiye olarak, bu döneme çok iyi hazırlanmamız lazım. Şehirlerimizi bu dönemde dünya ekonomisinde öne çıkarmamız lazım. Bütün bunlar için de yeni yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara ihtiyacımız var. İşte bu yüzden dışarısı kötüleşirken, içeride safları sıkılaştırmalıyız. Gün el ele, omuz omuza verme günüdür. İşçi, işveren, üretici ve kamu görevlileri olarak, hep birlikte çalışma günüdür."

Eski dönemlerdekinin tam tersine siyasetçilerin yerine üretenlerin, vatandaşların konuştuğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, toplantıda Van'ın, bölgenin, Türkiye'nin ekonomisini istişare edeceklerini, bütün beklenti ve taleplerini özgürce dile getirebileceklerini anlattı.

Van'ın yol haritasını kendi insanının çizeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Biz ortak akıl ve istişarenin gücüne inanıyoruz. Bu anlayışı muhafaza ettiğimiz sürece, Türkiye'nin geleceğine umutla bakıyoruz. İstişare istikrarı getirir. İstikrar da güveni artırır. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, bu güven ve istikrar yatıyor. Önümüzdeki yeni dönemde de güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz. Bize düşen görev, Türkiye'yi geleceğe bakan, daha güçlü bir ülke haline getirmektir. Milletimizi daha müreffeh yapmaktır. Türkiye'nin sivil toplum kuruluşları olarak bizler, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. İnanıyoruz ki, birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek, bu dönemden güçlenerek çıkacağız. İnşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız."

Muhabir: Cemal Aşan

Kaynak: AA