Cumhuriyet/Ankara Bürosu- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), AKP’nin TMMOB’yi “bölmeye, parçalamaya, etkisizleştirmeye” yönelik yasa değişikliğine karşı imza kampanyası başlattı.

TMMOB, hükümetin “Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı” ile TMMOB Yasası ve mevzuatını değiştirme girişimi karşısında üyelerini bilgilendirme metni hazırladı. TMMOB ayrıca internet sitesi üzerinden de sadece üyelerinin katılımı ile “AKP’nin kapalı kapılar ardından hazırladığı TMMOB’yi bölmeye, parçalamaya, etkisizleştirmeye yönelik yasa değişikliğini kabul etmiyor, örgütüme sahip çıkıyorum” konulu imza kampanyası başlattı. TMMOB, son 3 yılda Resmi Gazete’de yayımlanan toplam 162 adet mevzuatın, doğrudan ya da dolaylı olarak meslek alanlarına ilişkin olduğuna vurgu yaptı. AKP’nin 10 yıllık iktidarı süresince “ileri demokrasi” diyerek özgürlükleri yok ettiğini, “korku imparatorluğu” oluşturduğunu dile getiren TMMOB, “Şimdi de kentsel dönüşüm diyerek kentlerimizi, kıyılarımızı, ormanlarımızı, doğal ve kültürel kaynaklarımızı yok etmektedirler. İşte bu nedenle TMMOB ve bağlı meslek odaları da, susturularak parçalanmak ve yandaş kuruluşlar haline dönüştürülmek istenmektedir” değerlendirmesini yaptı. “Siyasi iktidar olağan yollar ve seçimlerle ele geçiremediği TMMOB’yi kuruluş yasasında oynayarak etkisizleştirmeye ve denetim altına almaya çalışıyor” diyen TMMOB, “Özetle mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinlerinin meslek örgütlülükleri, yasanın muhatabına sorulmadan, görüşü alınmadan, kapalı kapılar ardında yapılan hazırlıklarla tasfiye edilmek üzeredir” vurgusunu yaptı.TMMO B’nin üyelerini bilgilendirme metninde, meslek alanları ile ilgili son dönemde yapılan değişiklikler şöyle sıralandı:

• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluşuna dair 644, 648 ve 653 sayılı KHK’lerle başlatılan süreçte başta Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası, İmar Yasası, Yapı Denetim Yasası, Kıyı Yasası olmak üzere 14 yasada değişiklik yapıldı. Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye Belediye Başkanlığı”na dönüştürüldüğü tekelci-otoriter bir yapı oluşturuldu.

• Yönetmelik değişiklikleri ile sicil durum belgelerinin meslek odaları tarafından düzenlenmesi kuralı kaldırıldı. TMMOB ve odalarının mesleki denetimlerine el atıldı.

• Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile hiçbir kayıt ve koşula bağlı kalmaksızın yerleşim yerleri, orman alanları, kıyılar, Boğaziçi, meralar, kültür ve tabiat varlıkları, tarım arazileri gibi özel koruma altında olan alanların, tasfiye, dö-nüştürme, yeniden yerleştirme ve yıkım işlemlerine tabi tutulmasının önü açıldı.

11 Aralık 2012