Türkiye ihracatının 2015 yılını değerlendirme toplantısında konuşan Büyükekşi, “2015 yılında jeopolitik gerginlikler sebebiyle ekonomide ve dış talepte ciddi sıkıntılar yaşayan Irak, İran, Rusya, Mısır, Libya, Ukrayna ve Suriye’ye baktığımızda, bu ülkelere olan ihracatımızın ortalamada yüzde 22 gerilediğini ve ihracatta bu sebeple 6.5 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığını görüyoruz. 

Bu kaybın 4.5 milyar dolarını jeopolitik risklerden kaynaklandığını hesaplıyoruz” dedi ve ekledi:'Euroyu dolara çevirmekten kaynaklanan kağıt üzerinde 12.6 milyar dolarlık kayıp görünüyor' “Dünya mal ticaretinin değer bazından gerilemesinde en etkili nedenlerin başında doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesi geliyor. 

Aslında ihracatımızda her hangi bir düşme olmadığı halde, euroyu dolara çevirmemizden kaynaklanan kağıt üzerinde 12.6 milyar dolarlık kayıp görünüyor.”Büyükekşi, Ekim 2015’de açıklanan OVP kapsamında ihracatın 2026, 2017, 2018 yıllarında sırasıyla 150, 170 ve 192.5 milyar dolar olarak öngörüldüğünü anımsatarak, “Ocak ayında ise rakamlar yukarı doğru revize edildi ve sırasıyla 155.5, 175.8 ve 201.4 milyar dolara yükseltildi” dedi.'Uçak krizinden bağımsız olarak Rusya’ya ihracatımızın artacağını zaten öngörmüyorduk'.

 TİM Başkanı Büyükekşi, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Rusya pazarında 2016 için nasıl bir tablo öngörüyorsunuz? İhracatçılar olarak Rusya’ya ilişkin özel ihracatçılar olarak özel bir stratejiniz var mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:“Rusya ile aramızda herhangi bir problem yokken ihracatımızda zaten yüzde 39’luk bir düşüş vardı. 

Bu uçak krizi olmadan önceydi. Biz 2016 ve 2017 yılında da uçak krizinden bağımsız olarak Rusya’ya ihracatımızın artacağını zaten öngörmüyorduk. Çünkü özellikle baktığımızda, Brent petrolün fiyatının son günlerde 30 doların altına düştüğünü görüyoruz. O nedenle Rusya’nın büyümesi şu anda geriye doğru gidiyor. O yüzden ihracatımızda Rusya’ya bir artış olacağını öngörmüyoruz, yine düşüş olacak. Bu olaylar olmasa da düşüş olacaktı.”

'İran’dan yılda 1.5 milyon turist geliyor' Mehmet Büyükekşi, ABD ve AB'nin İran'a yönelik olarak uyguladığı ambargonun kaldırılmasının ihracata etkisi konusundaki soruyu da şöyle yanıtladı:“Biz, bu ambargonun kalkmasının ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İran ve Rusya arasında 2015 yılında başlayan bir tercihli ticaret anlaşması var. İran gerçekten büyük bir pazar; 404 milyar dolar gayrisafi yurtiçi hasılası var ve 2015 yılında 40 milyar dolar ithalat yaptı. 

Son dönemdeki petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı bir miktar azalma var. Türkiye’ye bir çok konuda katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Birincisi; Rusya’dan Türkiye'ye yılda yaklaşık 4 milyona yakın turist geliyor. İran’dan da 1.5 milyon turist geliyor. Bu sayı artabilir, turizm açısında katkı sağlayabilir. İkincisi bir çok Türk markası İran’da taklit ediliyor.

Taklit yerine bunların aslını alma konusunda önemli çalışmalar sağlanabilir. Üçüncüsü; sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörlerde de hazır giyim sektörü, makine sektörü, tekstil sektörü, kimya sektörü… Bunlarda bizim ihracatımız olabilir. Bir diğer konu var ve aslında bence en önemlisi; geçmişte özellikle bir çok yabancı firma Türklerle işbirliği yaparak Orta Asya’ya gitmek istediler. Burada da yurt dışından birçok firmanın, İran'da yatırım ve bu ülkeye ihracat yapma konusunda iş birliği yapacaklarını düşünüyoruz.”

Kaynak: DHA