İSTANBUL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) "İhracat Pusulası" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, ihracatçılara, Katar pazarının risk ve fırsatları, pazara giriş yöntemlerine ilişkin bilgi verildi.

Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak, hem ihracatçı sayısını hem de ticaret yaptıkları ülke sayısını artırmaya çalıştıklarını, rota etkinliklerini de bu amaçla başlattıklarını bildirdi.

Geçen aylarda Güney Kore, Gana ve Rusya pazarlarını anlattıklarını anımsatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Bugün de Körfez'in parlayan yıldızı Katar’ı anlatacağız. Katar, kişi başına düşen gelire göre dünyada birinci sırada. Hem de uzun yıllardır böyle... Bulunduğu coğrafyada ise kritik bir öneme sahip. Bizim ise Katar'la ilişkimiz her zaman kardeşlik mertebesinde oldu. Son olaylardan sonra ise daha da gelişti. Gerek siyasi gerek ticari anlamda birbirimizi tamamlıyoruz. Yatırımda, turizmde ve inşaatta çeşitli iş birliklerimiz var. 2010 yılında sadece 340 milyon dolarlık ticaret yapıyorduk. Geçtiğimiz sene 710 milyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaştık. Son 6 yılda Katar’a ihracatımız neredeyse 3 katına çıktı. Bu sene eylül ayı sonu itibarıyla baktığımızda ihracatımız yüzde 30 arttı. 400 milyon dolara yaklaştı. (Katar’a) Geçtiğimiz 9 ayda yaptığımız ihracatla geçen seneki ihracat rakamımıza ulaştık. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 sektörü elektrik, elektronik ve hizmet, su ürünleri ve hayvansal mamuller, kimyevi maddeler ve mamuller oluşturuyor. Bu kadar dostluğa bu kadar ticaret çok az... Her iki ülke de daha birçok sektörde büyük bir potansiyel barındırıyor. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Hangi sektörlerde iş birliği yapabiliriz, bunu ortaya koymak gerekiyor.”

"Türkiye 2023, Katar da 2030 vizyonuna el birliği ile ulaşacak"

Mehmet Büyükekşi, Katar’ın dost ve kardeş ülke olarak Türkiye için önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Bu son kriz dostluğumuzu pekiştirmemiz açısından önemli oldu ve biz bunu dosta düşmana gösterdik. Türkiye, olaydan sonra hemen devreye girerek 100’den fazla kargo uçağı kaldırarak oluşabilecek bir sıkıntının önüne geçti. Uçakla su gönderdik düşünün. Uçağın maliyetini, kargo fiyatını, bir de suyun maliyetini düşünün. Tüm dünya Katar’a ambargo uygulama konusunda birleşirken biz sessiz kalmadık. Katar ile irtibatımızı kesmedik. Oradaki kardeşlerimiz için elimizden geleni yaptık. İnşallah kısa süre içerisinde bakanımızla birlikte Katar’a gideceğiz.” diye konuştu.

Büyükekşi, firmaların orada önemli adımlar atacağını ifade ederek, “İnşallah Türkiye 2023, Katar da 2030 vizyonuna el birliği ile ulaşacak.” dedi.

Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt

Kaynak: AA