ANKARA

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), geçen yıl yaptığı yardım miktarı, Türkiye'nin yaptığı resmi kalkınma yardımının yüzde 2,7'sini oluşturuyor.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada Başkanlığın, geçen yıl TBMM'de onaylanmış bütçesinin 304 milyon TL (yaklaşık 65 milyon dolar) olduğu belirtildi.

Açıklamada, buna ek olarak, diğer resmi kurumlardan alınan fon ve ödeneklerin yanı sıra kişi ve kurumların bağışlarıyla toplamda 120 milyon dolarlık bir kaynağın kullanıldığı kaydedildi.

Söz konusu kaynakla gerçekleştirilen projelerin uluslararası maliyetlendirme standartlarıyla bütçelendirildiği ve OECD'ye beyan edildiği vurgulanan açıklamada, bu kapsamda, geçen yıl TİKA tarafından yapılan yardım tutarının uluslararası piyasaya etki değerinin yaklaşık 220 milyon dolar olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Sayıştay denetimine tabi olan TİKA'nın, 2016'daki bütçesinin 277 milyon 801 bin TL ve 2015'teki bütçesinin ise 221 milyon 417 bin TL olduğu hatırlatıldı.

TİKA'nın Türkiye'deki resmi kurumların yaptığı tüm yardımların istatistiklerini OECD'ye raporladığı kaydedilen açıklamada, geçen yıl Başkanlığın yaptığı yardım miktarının, Türkiye’nin yaptığı yardımın sadece yüzde 2,7'sini oluşturduğu vurgulandı.

Türkiye kalkınma yardımlarında dünya sıralamasında

Afrika'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya dünyanın dört bir yanında yardım elini uzatan Türkiye, 2017'deki 8,14 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımıyla en çok yardımda bulunan ülkeler arasında yer aldı. 2016'da 6,48 milyar dolar olarak hesaplanan bu tutar, 2017'de yüzde 25 arttı.

Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik mücadele koşullarına rağmen dış yardımlarını yüzde 25 artırması insan odaklı siyaset anlayışı ve uluslararası etkinliğinin önemli bir göstergesi.

Kırgızistan'daki kreşlere kırtasiye ve oyuncak yardımı

TİKA Kırgızistan'daki yaylalarda hizmet veren kreşlere kırtasiye ve oyuncak yardımı yaptı.

Uluslararası Roza Otunbayeva İnisiyatifi Vakfında, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu ve Vakıf İcra Başkanı Dogdurgül Kendirbayeva'nın katılımıyla malzeme ve oyuncakların teslimi dolayısıyla tören düzenlendi.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Muslu, dağlık bölgelerde yaşayan çocukların eğitimlerinin aksamaması için yürütülen Yayla Kreşleri Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan 17 bin dolar tutarındaki kırtasiye malzemesi ve oyuncakları teslim etti.

Vakıf İcra Başkanı Kendirbayeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağlık bölgelerde çeşitli nedenlerle geçici olarak barınan 3-14 yaş grubu çocukların eğitim ihtiyacını karşılamak için 100 yayla kreşi açtıklarını belirtti. Kendirbayeva, TİKA'nın desteği sayesinde üç yıldır kreşlerin kırtasiye malzemesi, oyuncak ve kitaplarını karşıladıklarını söyledi.

Arnavutluk'ta otizm merkezine donanım desteği

TİKA, Arnavutluk’un Kukes şehrindeki otizm merkezine elektronik cihaz, mutfak malzemesi, mobilya ve eğitim materyali sağlayarak, oyun parkı inşa etti.

Kukes Belediye Başkanı Bashkim Shehu, otizmli çocukların tedavi göreceği merkeze yapılan yardım töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'ye teşekkürlerini ileterek, TİKA'nın vermiş olduğu desteğin Kukesli ailelerce hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.

Arnavutluk Çocuklar Vakfı Başkanı Liri Berisha da vakıf olarak önemli bir misyonu üstlendiklerini, 2008'den itibaren otizm hastalığına odaklandıklarını kaydetti. Berisha, merkezin Kosova, Makedonya ve Karadağ halklarına da hizmet vereceğini belirtti.

Somali Üniversitesine bilgisayar laboratuvarı

TİKA, Somali'nin en büyük üniversitelerinden Somali Üniversitesinde 51 kişilik bilgisayar laboratuvarı kurdu.

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar, laboratuvarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Somali'de faaliyet yürüten en önemli kurumlarından birinin TİKA olduğunu belirterek, Somali Üniversitesine bu bilgisayar laboratuvarını kazandırdığı için başkanlığa teşekkür etti.

TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA'nın 25 yılda 25 bin projeye imza attığını hatırlatarak, Somali'de de birçok önemli proje gerçekleştirildiğini söyledi.

Somali Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Maalim Ahmed, "Tüm dünyanın Somali'de yaşanan insanlık dramına kör ve sağır olduğu bir dönemde Sayın Recep Tayyip Erdoğan Somali'ye gelerek ülkenin kalkınması için seferberlik başlattı." dedi.

Muhabir: Zuhal Demirci, Nezir Aliyev, Mehmet Kara, Tuğçenur Yılmaz

Kaynak: AA