BUHARA

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, temaslarda mevcut olmak kabilinden geldiği Özbekistan'da Buhara İl Vali Yardımcısı Zülfiye Toyova ve Buhara Büyükşehir Belediye Başkanı Valican Örinov ile birlikte araya geldi.

Buhara İl Valiliğinde meydana getirilen konuşma esnasında mütekellim Toyova, Çam'ı atalarının yurdu Buhara'ya gelmesinden çevre kutlarken, TİKA heyetini Buhara'da görmekten sevinme duyduğunu dile getirdi. Toyova, Buhara'daki yetimhanenin tadilatı ve elektronik beyin sınıfının beceri namına donatılmasından çevre TİKA Başkanı Çam'a teşekkürname etti, TİKA ile işbirliğinin geliştirilmesini istediklerini vurguladı.

Örinov da Buhara'daki yetimhanenin tebeddülat ve teçhiz çalışmalarını yapmasından çevre TİKA'ya teşekkürname etti. Örinov, Buhara kentinin zamanı kısmının ışıklandırılmasına bağlı plan hazırladıklarını tabir ederek, bu mevzuda TİKA'nın desteğini beklediklerini dile getirdi. 26-28 Mayıs tarihlerinde Buhara'da dünyanın 100'den çok ülkesinden iştirakçilerin toprak alacağı “İpek ve Baharat” Uluslararası Festivali'nin düzenleneceğini tamlayan Örinov, Çam'ı bu festivalde görmekten sevinme duyacaklarını kaydetti.

“Buhara'nın tozunu çalmak güçlü şereftir”

TİKA Başkanı Serdar Çam ise dünyada şenlikli sıfatına ehil nadir kentlerden birinin Buhara olduğunu ve bu topraklara ayrı birlikte yârenlik beslediklerini kaydederek, “Buhara'nın tozunu çalmak güçlü şereftir” niteleyerek konuştu. Özbekistan'a icra ettiği rastgele ziyaretin çıkarlarını bu topraklara hâlâ da yaklaştırdığını kaydeden Çam, 2014 senesinde bu topraklara icra ettiği ziyaretin arkası sıra bu kere gine burada bulunmaktan sevinme duyduğunu belirtti. Çam, TİKA namına Buhara'da gerçekleştirilecek rastgele muhtelif projeye dayanak vermeye anık olduklarını tabir etti.

Türkiye'nin zamanı yapıtların onarımı ve tadilatı dair iri birlikte deneyime ehil bulunduğunu tabir fail Çam, bu mevzuda TİKA namına Özbekistan ile işbirliğine anık olduklarını dile getirdi. Çam, zamanı yapıtların onarıldığı kentlerin gezgin sayısının da artacağını ve bunun şehrin gezim dalında hâlâ çok sağlık elde etmesini sağlayacağını belirterek, bu konudaki deneyimlerini Özbekistan ile kırışmak istediklerini vurguladı.

Muhabir: Bahtiyar Abdukerimov

Kaynak: AA