Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yeni TTK Hazırlık ve Tadil Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Sami Karahan, Bursalı sanayicilere kanun hakkında son bilgileri verdi. BUSİAD etkinlikleri kapsamında yapılan toplantı öncesinde konuşan Karahan, kanunun iş adamları açısından birçok faydası olduğunu söyledi. Karahan, yeni kanun ile firmaların uluslararası mevzuatla uyumlu bir döneme girdiğini söyleyerek, "Kanun sayesinde firmaların iç mali yapıları güçlenecek. Kurumsal yönetim ilkeleri ile ilgili boyut var. Bizim ülkemizde sermaye maalesef nesilden nesile aktarılmıyor. Bunlar hep değişiyor. Bu da firmaların sürekli olmadığını mali yapılarının güçlü olmadığını gösteriyor. Yeni gelen kanun, mali ve idari açıdan işletmelerin yapılarını ciddi anlamda güçlendirecek. Onları iç ve dış piyasalarda rekabet ortamına hazırlayacak" diye konuştu.
"FİRMALAR RAKİPLERİNİN DURUMUNU TEK TUŞLA ÖĞRENECEK"
Eski dönemlerde firmaların denetlenmediğini söyleyen Karahan, şöyle devam etti:
"Denetim olmaması da firmaları olumsuz yönde etkiliyordu. Yeni dönemde daha sağlıklı denetim yapılacak. Bu firmalarda iç yapı güçlenmesini sağlayacak. Elektronik ortamda şeffaflığın sağlanması ile ilgili bilgilere ulaşılabilecek. Rakipler ve içinde bulunduğunuz ticari ortam ile ilgili masanızda otururken bir tuşla ulaşabileceksiniz. Yeni kanun daha güvenli bir ticaret imkanı sunuyor. "
Haksız rekabetle ilgili yeniliklerini kamuoyunda fazla tartışılmadığını dile getiren Karahan, "Bütün işletmelerin önce zihinlerinde ve davranış modellerinde büyük değişiklik olduğunu göreceğiz. Çünkü haksız rekabet ile ilgili bölümler ticaret kanunun en çok uygulanan bölümlerinden birisidir. 1 Temmuz 2012'den sonra tüm ticaret hayatımız değişecek"
"HER MADDENİN BİR CEZASI VAR"
Karahan, "Yeni TTK ayrıca ceza kanununa da dönüştü. Her maddenin avantajı olduğu gibi bir cezai karşılığı da var. Bu da maddelerin etkinliğini artırıyor. Ama ağırlığı yönüyle eleştiriler yapılabilir. Sonuç olarak bu fiillere bakarsak hiç kimse ceza almaması gerektiğini söylemez" dedi.
Doç. Dr. Tuğrul Dirimtekin ise yeni TTK'nın firmalar için önemli olduğunu ifade etti.