BBC, kamuoyunun bir bölümünün değişiklikleri "sansüre neden olacağı" iddiasıyla eleştirdiğini belirtirken değişikliklerle mahkeme kararı olmadan site kapatılabileceğine dikkat çekiyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, yeni düzenlemeyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gerekçesiyle hakim yetkisi tanındığına vurgularken "Başka deyişle bu kurumlar, doğrudan internet içeriğine erişim engellemesi yapabilecek" diyor. 
Tasarı ile erişim engelleme kararlarının verilebileceği durumların da genişletildiğini vurgulayan BBC, internet ortamında yapılan yayın içeriğinde "özel hayatın gizliliğinin ihlali" olduğu iddiasıyla gerçek veya tüzel kişiler mahkeme yerine doğrudan TİB'e başvurabilecek ve 24 saat içinde site erişime kapattırılabileceğini vurguluyor. 
BBC, kararı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabileceğini, sitelerin bir bölümü veya sayfasının engellenebileceğini anlattığı haberinde "Başka deyişle video paylaşım siteleri veya blog sitelerinin yalnızca belli bir bölümü ya da sayfası engellenebilecek, ayrıca DNS değiştirerek erişime engelli sitelere giriş mümkün olmayacak" diyor.

ANKARA (ANKA) - Torba Kanun Tasarısı içinde bulunan ve internet erişimine ilişkin yeni düzenlemeler içeren maddeler TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 
TBMM Genel Kurulu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair "Torba Kanun Tasarısı"nın 4. Bölümü kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, internette yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. 
Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu düzenlemedeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında TİB tarafından 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek. 
Erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak.
Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin merkezi Ankara olacak. Birlik; Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yetkilendirilen tüm internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayan bir kuruluş olacak.
Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlü olacak. 
Erişim Sağlayıcıları Birliğinin, erişim sağlayıcıya gönderdiği, içeriğe erişimin engellenmesi kararı en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.
Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, doğrudan TİB başkanının emri üzerine erişim engellenebilecek. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek.

-"TİB'E DOĞRUDAN ENGELLEME YETKİSİ"-

Rusya'nın Sesi de gelişmeleri takip ederken "TİB'e doğrudan engelleme yetkisi" ifadeleriyle haberini duyurdu.
TBMM Genel Kurulu'nda geçen haftadan bu yana görüşmeleri devam eden Torba Yasa Teklifi içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler görüşüldükten sonra kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek.
Vatandaşlar, internette kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünmesi durumunda mahkemeye başvurarak, 24 saat içinde içeriğin engellemesini sağlayabilecek.
Yeni düzenlemeye göre, internet kullananların hangi sitelere girdiği bilgisi de iki yıl boyunca saklanacak.
Tüm internet servis sağlayıcıların katılımı ile Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturulacak. TİB ve mahkeme kararları, bu birlik üzerinden hayata geçirilecek."





haberx.com