ÇORUM - Gazi Nogay

Çorum İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) desteğiyle yürütülen proje kapsamında Dodurga ilçesindeki Hazine arazilerine kurulacak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Vadisi'nde çalışmalar devam ediyor.

Yaklaşık 9 milyon liralık yatırım yapılacak proje kapsamında ilk etapta 300 dönümlük alanda üretim gerçekleştirilecek.

Beş dönüm arazide kurulacak seradan elde edilecek yıllık 5 milyon fide, Hazine arazilerinin yanı sıra orman alanlarına, okul bahçelerine dikilecek. Yetiştirilmesi planlanan kapari, kişniş, kimyon, ekinezya, rezene, sarı kantaron, lavanta, tıbbi papatya, oğul otu, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, Anadolu adaçayı, ısırgan otu, İstanbul kekiği, ak kekik, karabuğday, sinir otu, tıbbi hatmi ve ebegümeci gibi bitkiler, geleneksel ve modern tıpta hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde ilaç olarak kullanılacak.

Vali Necmeddin Kılıç, AA muhabirine, proje çalışmalarının tamamlanmasıyla Çorum'un tıbbi ve aromatik bitki merkezi olacağına dikkati çekti.

Osmanlı Devleti'nin arşivlerini incelerken "gebere" denilen, özellikle Dodurga'da yetişen bir bitkinin Osmanlı saraylarına turşu olarak gittiğini gördüklerini belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Bugün kapari olarak bilinen bu bitki Türkiye'ye, Anadolu coğrafyasına ait bir bitkidir ama İspanya kapari ihracatından yıllık 10 milyar dolar kazanmaktadır. Tıbbi bir bitki olduğu için de Avrupa'da, dünyada çok tüketilmektedir. Dodurga'daki vadinin 10 kat daha fazla aroma verebildiği, daha kaliteli olduğu ispatlanmıştır. Alternatif tıp ve bitkiye dayalı ilaçların yaygınlaştığı bir tıp düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Almanya’da hekimlerin yazdığı ilaçların yüzde 60'ı bitkiseldir. O vadide yapılacak çalışmayla tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştirerek ihtiyacımızı karşılamak istiyoruz."

110 milyar dolarlık pazar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş de tıbbi aromatik bitkilerin dünyada yaklaşık 110 milyar dolar pazarı olan, alternatif tıpta da kullanılan modellerden biri olduğunu söyledi.

2019 yılında ilk fideleri üretmeyi hedeflediklerini belirten Ermiş, şöyle konuştu:

"Fideleri öncelikle kendi sahalarımıza, boş alanlarımıza, hazine arazilerine, okul bahçelerine, orman alanlarına aktarmayı planlıyoruz. Kalan fideleri de diğer şehirlerimize dağıtacağız. Diğer hedefimiz de Türkiye'deki ilk ve en büyük tıbbi ve aromatik bitki fide üretim merkezini kurmak, ilk defa tıbbi ve aromatik bitki vadisi oluşturmak. İnşallah 2018 yılında ilk fidanlarımız toprağa düştüğünde bu proje Türkiye’de örnek alınacak projelerden biri olacak diye umut ediyoruz."

Kaynak: AA