Türk Hava Yolları’nda başlayan grevle birlikte SMS yoluyla iş akitlerinin feshedildiğini duyuran THY’ye karşı açılan işe iade davalarından biri kazanımla sonuçlandı. 12 yıldır kabin memuru olarak çalışan ve grevin başlatıldığı süreçte raporlu olarak izinde olan Aydın Yusuf Uçan, greve katıldığı gerekçesiyle işten atılmasına karşın açtığı iade davasını kazandı.

İşe geri başlama hakkı doğdu
Bakırköy 13. İş Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada davayı karara bağlayan mahkeme, Uçan’ın işe geri alınmasını kararlaştırdı. THY 8 gün içinde temyiz yoluna gitmezse grev gerekçesiyle işten atılan Uçan’ın işe geri başlama hakkı doğdu. Mahkeme açıkladığı kararda Uçan’ın 9 aylık maaşının da ödenmesini kararlaştırdı.

“İşime geri dönmek istiyorum”
Görüşünü aldığımız işe iade davasını kazanan Aydın Yusuf Uçan, “2000 yılından beri THY’de kabin memuru olarak çalışıyordum. Grev ya da eylemle ilgim yoktu, o gün doktor istirahatı aldığım için iş akdim feshedildi. Davayı kazandığımız için mutluyum, mahkeme talebimi kabul etti, işime geri dönmek istiyorum” dedi.

Avukat: “İşten atılanların yerlerini yarı maaşla çalışan aldılar”
Uçan’ın avukatı Hasibe Nayır’a dava kararını nasıl değerlendirdiğini sorduk. Nayır, “Müvekkilim greve katılanlardan değildi, gerçekten hasta olduğu için raporluydu savunmamızı da bu yönde verdik. THY avukatları ise, “Hayır bilerek rapor aldılar” diyerek savunmasını yaptı. Kararla işe iade almayacaklar, çünkü işten atılanların yerine çalışan aldılar, yerlerini doldurdular” dedi.

“İşe geri almazlarsa kıdem ve ihbar haklarını da ödeyecekler”
THY’nin grev sürecinde işten atılanlar yerine yarı maaşla çalışan aldığını ve Uçan’ın da yerine üç kişinin alındığını bu nedenle işe iadenin gerçekleşmeyeceğini ifade eden Nayır, “THY grev nedeniyle işten attığını geri almaz. Müvekkilimin maaşı brüt 4 bin 500 liraydı, 9 aylık maaşı ile kıdem ve ihbar haklarını işe iade almadıkları takdirde ödemeleri gerekecek” diye konuştu.

İşe iade olmadığı takdirde yeni dava açılacak
THY’nin grev gerekçesiyle işten atılmalara karşın açılan iade davaları arasında ilk kazanan olduklarını ifade eden Nayır, işe iade gerçekleşmediği durumda tazminat hakkının ödenmesi için dava açacaklarını, sürecin devam edeceğini ifade etti.

(soL – Haber Merkezi)