THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı “İlk akla gelen havayolu şirketi sıralamasında da Emirates’ten sonra ikinciyiz” dedi.

Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları, pazar payından uçuş noktasına, marka bilinirliğinden tüketici memnuniyetine, uçak sayısından personele kadar her alanda yeni bir ‘take off’a (havalanma) hazırlanıyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye’nin önünde açılan istikrarlı ve güçlü iklimi değerlendirmeyi planlayan THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yeni dönemle ilgili hedeflerini  gazetelerin ekonomi müdürleriyle düzenlediği sohbet toplantısında anlattı.

5.500 KİŞİYİ İŞE ALACAK

İlker Aycı, 2016 yılında 4 bini THY’ye olmak üzere toplam 5 bin 500 personel alınacağını da söyledi.

LUFTHANSA’YI GEÇTİ

Aycı’nın anlattıklarına genel olarak baktığımızda, jeopolitik olumsuzluklara rağmen çok güçlü hedefler ortaya koyan THY’nin gözü dünya havayolu liginde en üst sıralara yerleşmek. Türk Hava Yolları’nın marka algısının ‘ucuz uçuş’tan, ‘ödediğiniz paranın karşılığını aldığın havayolu’ haline geldiğini belirten İlker Aycı “Şimdi itibarlı, prestijli marka algısında en üst lige geçme zamanı” dedi. THY, şimdiden marka bilinirliğinde dünyada ilk dört havayolundan biri haline gelmiş bile. “Marka bilinirliğinde dünya genelinde yüzde 64 ile Lufthansa’yı geçtik” diyen İlker Aycı “Avrupa’daki oranımız yüzde 77. Yani 100 kişiden 77’si THY’yi biliyor. Hatta dünya genelinde ‘ilk akla gelen havayolu’ sıralamasında Emirates’ten sonra ikinciyiz” dedi.

HAVANA GÖRÜNDÜ

THY’nin bilinirliğinin bu kadar artmasında en önemli etken hiç şüphe yok ki dünyanın en fazla noktasına uçan havayolu olması. 2015’te 284 hata ulaştıklarını hatırlatan Aycı’dan 2016 ve sonrası için sürpriz hat açılışları müjdesi de geldi. İlker Aycı, yeni destinasyon müjdelerine Havana ile başladı ve şöyle sıraladı: Phuket, Hanoi, Mexico City, Sevilla, Atlanta, Bogota. Böylece hat sayısı 290’ın üzerine çıkacak. Atlanta devreye girince ABD’ye günlük yolcu sayısı 6.500’e, 2017 başında da 10 bin kişiye ulaşacak. THY, hat açılışlarında dünya havayolu pazarındaki payını İstanbul 3. havalimanını devreye girmesinin de itici gücüyle iki kattan fazla artırmayı hedefliyor. Dünya havayolu taşımacılığı pazarından şu anda yüzde 1.9 pay aldıklarını kaydeden Aycı “2023’te payımızı yüzde 3.5-4’e çıkarmayı hedefliyoruz. 229 olan uçak sayımız da 500’ü geçecek” dedi.

Sadece film izlemedik Samuray’ları getirdik

İlker Aycı’nın verdiği bilgiye göre 43 uçağın 3 milyar dolarlık finansmanı Japonya’dan Samuray piyasasından sağlandı. Sponsoru oldukları ‘Ertuğrul Fırkateyni’ filmine de atıfta bulunan Aycı “Sadece film izlemedik. Samuray piyasasındaki bu finansmanımızla Japonya’nın Türkiye’ye güveni teyid edildi. Şimdi Amerikan Eximbank da devreye giriyor. Böylece finansman maliyetlerimizde çok ciddi düşüş yaşayacağız” dedi. Japonya’nın ayrıca, Tokyo’ya çok önemli bir nokta olan Haneda Havaalanı’na uçuşa da izin verdiğini belirten Aycı, Japonya basketbol ligine sponsor olduktan sonra bu ülkedeki marka bilinirliklerinin de 4 puan arttığını söyledi.

2016 misafirlerimizin gönlünü alma yılı olacak

THY, büyümesini sürdürürken yolcu memnuniyetini de gözardı etmiyor. Yolcu değil misafir kelimesini kullandıklarını belirten İlker Aycı “2016 misafirlerimizin gönlünü alma yılı olacak. Misafir şikayetlerini en aza indirecek tedbirler alacağız” dedi. 2016 yılında rezervasyon ve biletleme konusunda yeni bir proje başlatacaklarını kaydeden Aycı, üç yılda tamamlanacak projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni proje ile rezervasyon ve biletleme işlemlerinde telefonda 4-4.5 dakikayı bulan işlemler geride kalacak. Akıllı telefon ile en fazla  1 dakika içinde kendi sesinizle rezervasyon işlemleri yapılabilecek. Ses tanıma sisteminde İngilizce kolay. Ancak Türkçe’de çok fazla şive olduğu için çalışmalarımızı yapacağız.” Karlı hava ve lodos gibi hava muhalefetine karşın THY de tedbirlerini almış. Aycı’nın verdiği bilgiye göre THY, kendi meteroloji ekibini kurmuş. Hava olaylarını anlık takip ederek, uçuşlar için önceden tedbir alınabiliyor. Müşteri memnuniyetiyle ilgili ayrıca hizmetleri çeşitlendireceklerini kaydeden Aycı’dan spor severlere de bir müjde var. Euro 2016 ve Şampiyonlar Ligi maçları da THY uçuşlarında yayınlanacak. Aycı, THY’nin daha çevreci tedbirler de alacağını belirtti.

WASHİNGTON NEW YORK VE LONDRA’YA LOUNGE AÇACAK

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yeni lounge’un hizmete girmesiyle transit yolcu oranının yüzde 47’ye çıktığını belirten İlker Aycı, yurt dışında da bu konuda atağa geçeceklerini söyledi. Aycı “ABD’de ilk lounge’u Washington DC’de açıyoruz. Bu yıl içinde New York’ta da açmış oluruz. Londra’da yer sorunu var, bu sorunu halleder etmez burada da lounge’umuz hizmete girecek. Daha sonra da Avrupa ve Uzakdoğu’ya yayılacağız” diye konuştu.

AFRİKA’DA KAVAK AĞACINDAN ÇINARA DÖNÜŞECEĞİZ

Türkiye’nin Afrika açılımına paralel olarak THY’nin de Afrika stratejisi olduğunu kaydeden İlker Aycı, şunları söyledi: “Afrika’da uçtuğumuz nokta sayısı 47 ve bununla lideriz. Bundan sonraki büyümemiz frekans derinliği olacak. Yani haftada 3-4 uçuş değil, noktalarımıza her gün uçmak için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Başka bir benzetmeyle hat kavak ağacı. Şimdi uçuş fazla olsun yani çınar ağacı olalım istiyoruz. Kavak ağaçlarını çınara dönüştürerek kök salmak ve Afrika’nın en ciddi oyuncusu olmayı hedefliyoruz.”

DÜNYANIN PİLOTUNU EĞİTİYOR

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile sohbetimizi THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde yaptık. Sohbet sonrası Uçuş Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimlere tanık olma fırsatı bulduk. Dünyanın değişik havayolu şirketlerinde çalışan pilotların da eğitim aldığı uçuş simulatörüne bindik. A-330’un kokpitinin aynısı olan bindiğimiz simülatörde kendimizi Atatürk Havalimanı’nda bulduk. Görüntü uydular vasıtasıyla birebir aynı. Sorunsuz havalandırmayı başardığım uçakla, İstanbul semalarında tur attıktan sonra sıra inişe geldi. Hiç de kolay değilmiş! Pisti pas geçtim. Simülatörden ayrıldıktan sonra yine birebir uçağın aynısı olan ‘kabin amirleri’ adaylarının katıldığı eğitimi izledik. Uçakta yapılan anonsların ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladık.

Kaynak: HABER7.COM