ORDU

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Terör faaliyetlerine bu kadar çok hız vermelerinin sebebi, Türkiye'nin önünü kesmek, Türkiye'yi meşgul etmek, Türkiye'de halkı bir türlü karamsarlık içine itmektir' dedi.

Kurtulmuş, Ünye ilçesindeki bir restoranda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirtti.

1 Kasım seçimlerinin ardından, Türkiye'nin sistematik bir şekilde önünün kesilmeye çalışıldığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Tabiri caizse dört koldan, farklı terör örgütleri kullanılarak, Türkiye'nin geleceğinin önüne geçilmeye çalışıldı, Türkiye'ye çelme takılmaya çalışıldı. Bir taraftan DAEŞ örgütü ile birlikte sistematik saldırılar altında kaldı, Türkiye. Suruç, Ankara ve en son İstanbul saldırısıyla Türkiye'ye farklı mesajlar verilmeye çalışıldı. Türkiye'nin uluslararası alanda güçlü bir ülke olarak yoluna devam etmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Aynı şekilde bu dönem içerisinde PKK terör örgütü kullanılarak, Türkiye'nin birçok ilçesinde, bazı şehirlerinde maalesef hendekler kazıldı, çukurlar kazıldı, insanlar öldürüldü, okullar yakıldı, camiler yakıldı. Bunları hep beraber yaşadık. Bu terör örgütlerinin sadece kendi kendilerinden ibaret olmadığını bir kere daha hatırlatmak isterim. Bu terör faaliyetleriyle herhangi bir şekilde bu örgütten siyasi bir sonuç elde edemeyeceklerini sizden, benden iyi biliyorlar.'

Kurtulmuş, 'Peki nasıl oluyor da bu işleri yapıyorlar?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

'Bu işleri yapmalarının sebebi, bu terör faaliyetlerine hız vermelerinin sebebi, herhangi bir siyasi sonuç alma ümitleri değildir. Terör faaliyetlerine bu kadar çok hız vermelerinin sebebi Türkiye'nin önünü kesmek, Türkiye'yi meşgul etmek, Türkiye'de halkı bir türlü karamsarlık içine itmektir. Ama Allah'a çok şükür hepinizin takip ettiği gibi terörün her türlüsüyle, adı ne olursa olsun, kimin tarafından desteklenirse desteklensin, hedefi ne olursa olsun, bütün terör örgütleriyle mücadele etmeye kararlı olduğumuzu, sadece 78 milyon milletimiz değil, cümle alem gördü, bütün dünya gördü.'

Terörle mücadelede büyük bir koordinasyon içerisinde hareket eden güvenlik güçlerine teşekkür eden Kurtulmuş, 'Şehit olanlara bir kez daha huzurunuzda Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Hiç unutmayalım, ümitsizliğe kapılmayalım, bu bir parantezdir. Bu parantez inşallah en yakın zamanda kapatılacak ve Türkiye'de barış içerisinde, esenlik içerisinde, huzur içerisinde halkımız bir arada ortak, müşterek bir geleceğe doğru inşallah yürüyecektir. Türkiye, yeniden güçlü büyük bir Türkiye olma hedefinden asla vazgeçmeden yoluna devam edecektir' değerlendirmesinde bulundu.

Seçim kampanyası döneminde verilen vaatlerinin hızlı bir şekilde yerine getirildiğini anlatan Kurtulmuş, fındıkta alan bazlı gelir desteğinin devamı konusunda verilen sözün tutulduğunun belirtti.

'Asıl olan devlet değildir, asıl olan millettir'

Numan Kurtulmuş, devlet ve milletin el ele vererek yeni Türkiye'nin inşası istikametinde yürüyeceklerine işaret ederek, şunları söyledi:

'Tarih boyunca ne zaman millet devletten uzaklaştıysa devletin dirliği, birliği ortada kalmıştır. Tarih boyunca ne zaman devletle millet bütünleştiyse çok güzel sonuçlar alınmıştır. Bu dönemin en önemli özelliklerinden birisi devletle milletin bütünleşmesi, bütünleşmesi önündeki adımların atılmasıdır. Aslında devlet dediğiniz şey, soyut bir mekanizmadır. Şu anda dünyada herhalde 200 üzerinde devlet var. Devletlerin bir kısmı şöyle yönetiliyor, bir kısmı böyle yönetiliyor. Asıl olan devlet değildir, asıl olan millettir, milletin huzurudur, refahıdır.'

Yeni dönemin, bir reform dönemi olduğunu aktaran Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Özelliği bir reform sürecinin tamamlanıyor olmasıdır. Ekonomik ve siyasi reformlarımızı tamamlayacağız. Türkiye inşallah yeni bir anayasa ile yeni Türkiye'nin gereklerini yerine getirecektir. Devlet millet bütünleşmesini sağlayan sivil demokratik bir anayasayı inşallah yapacağız. 1 Kasım'da millet oy verirken sadece AK Parti'ye değil, bu parlamentoya seçip gönderdiği insanlardan da yeni bir anayasa beklentisini ortaya koydu. 12 Eylül'ün getirmiş olduğu bu sistem, bu anayasa, bu felsefe değişmeden Türkiye'de tam manasıyla devlet millet kaynaşması olmaz.'

'Bizim kitabımızda mezhep ayrımcılığı yoktur'

Toplumsal bütünlüğü sağlamak için her türlü gayreti sarf edeceklerine de değinen Kurtulmuş, 'Önümüze çıkan engelleri tek tek inşallah bertaraf edeceğiz. Bu bölgede maalesef 5 yıldır Suriye ile birlikte başlayan bu karışıklık ortamının sona ermesi için her türlü sorumlulukla hareket edeceğiz. Birileri bu bölgeyi Sünni, Şii diye ya da etnik kimlikler üzerinden bölmeye çalışıyor olabilir. Osmanlı Cihan Devletinden, o yıkıldıktan sonra 20'nin üzerinde devlet bu topraklarda çıktı. Şimdi daha da bölmeye çalışıyorlar. Bizim kitabımızda mezhep ayrımcılığı yoktur. Bizim kitabımızda etnik kimlikler üzerinden insanları ayırmak yoktur. Bizim kitabımızda insanların sınıflarına, güçlerine göre ayırmak yoktur' diye konuştu.

Muhabir: Eyüp Elevülü

Kaynak: AA