CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'nin teröre karşı duruşuna yönelik bazı yanlış anlamaların olduğunu söyledi.

CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu vurgulayan Bingöl, en temel özelliklerinin başında ise 'savaş karşıtı bir parti' olmaları geldiğini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesini şiar edindiklerinin altını çizen Bingöl, şöyle konuştu:

'O nedenle bizim barışı savunmaktan öte bir düşüncemiz olamaz. Bu bağlamda, terörün her türlüsüne karşıyız. Terör hiçbir şekilde desteklenemez ya da terörle ilgili iyi niyetli hiçbir çıkış söz konusu olamaz. Biz teröre karşı duruşumuzu başından beri net bir şekilde dile getirdik. Barışı, kardeşliği savunan bir partinin şiddeti mazur görmesi söz konusu olabilir mi? Şiddeti, terörü, silahı geçmişte olduğu gibi bugün de reddediyoruz. Çok klasik bir söylem söz konusu, 'terörün dini, imanı, etnik kimliği olmaz' diye, bu çok doğru bir söylem. O nedenle de CHP net bir duruş sergiliyor bu konuda ve terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama maalesef farklı bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Biz kurulduğumuz günden bu yana barışı savunan bir partiyiz, şiddete karşı duruş sergileyen bir partiyiz, o nedenle bizim terörle ilgili en ufak bir olumsuz söylemimizin olması söz konusu değildir.' CHP olarak terör olaylarının arttığı dönemden bugüne kadar bu sorunun 'meşru zeminde' yani parlamentoda bütün siyasi partilerin bir araya gelerek çözülmesi gerektiğini sürekli vurguladıklarına işaret eden Bingöl, hala bu görüşlerini sürdürdüklerini ifade etti. Yeni anayasa Yeni anayasa çalışmalarına değinen Bingöl, 'Bizim anayasa değişikliği ile ilgili temel düşüncemiz, biz darbe hukukunun mutlaka ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü sorunların temelinde darbe hukukunun hala hayatiyetini sürdürmesi yatıyor' dedi.Çoğu yasanın darbe hukukunun bir eseri olduğunu dile getiren Tekin Bingöl, o nedenle uzlaşma komisyonunun, 'Darbe hukuku komisyonu' anlayışıyla hareket etmesi ve öncelikli hedefinin de darbe hukukunu sonlandıracak bir anlayışı ortaya koyması gerektiğini sözlerini sarf etti.

'Yeniden bir programa ihtiyacımız var'

CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nı 16-17 Ocak tarihlerinde büyük başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Bingöl, önümüzdeki dönemde çok yoğun bir çalışma sergileyeceklerini söyledi.

İlk olarak program kurultayı yapmayı planladıklarını aktaran Bingöl, 'Bizim yeniden bir programa ihtiyacımız var. İkinci olarak bir tüzük kurultayı yapacağız. Tüzüğümüzü baştan sona gözden geçirip, daha sade daha anlaşılır, daha uygulanabilir, pratikte karşılaştığımız aksaklıkları giderecek yeni bir tüzük gerçekleştireceğiz' diye konuştu.

Kaynak: AA