Odatv sanıkları ilk kez söz aldı Gazeteciliğin yargılandığı Odatv davasının ikinci duruşması ilginç diyaloglara sahne oldu. “Mesleği” sorulan Prof. Dr. Yalçın Küçük, “Dava mankeniyim. Sık sık cezaevine girerim” yanıtını verdi. Kimlik tespiti yapılan Müyesser Yıldız “30 yıllık gazeteciydim. İddianamede ise terörist” dedi. Duruşmayı çok sayıda milletvekili ve basın örgütü temsilcisi izlerken Avrupa Gazeteciler Platformu “Türkiye, gazeteciler için cezaevi ülkesi oldu. Bu bir utançtır” açıklaması yaptı. HÜLYA KESKİN’in haberi...

ODATV İKİNCİ DURUŞMASI YAPILIRKEN ADLİYE DIŞINDA TEPKİ, SALONDA İSE ESPRİLER VARDI

Kızım eşkıya olacak

HÜLYA KESKİN

Odatv davasının ikinci duruşması dün Çağlayandaki İstanbul 16ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmadaki kimlik tespiti sırasında ilginç diyaloglar geçti.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Yalçın Küçük, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcının da aralarında bulunduğu 11i tutuklu 12 sanık katıldı. Duruşmada tutuksuz İklim Ayfer Kaleli de hazır bulundu. Hâkim Resul Çakırın Yargıtaya seçilmesinin ardından mahkemeye hâkim Mehmet Ekinci başkanlık etti. Duruşmada kimlik tespiti sırasında mahkeme başkanı ile sanıklar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Mahkeme Başkanı Ekincinin Ne iş yapıyorsunuz? sorusuna tutuklu sanık Yalçın Küçük, Dava mankeniyim. Devamlı savaşırım. Kıbrıs gazisiyim. Ercan Havalimanı ve Gazimagusayı ben aldım. Her askeri idare de beni üniversitelerden kovdu. Nasıl olduysa üniversiteden emekli olabildimdedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı güldü. Mahkeme başkanının Size ulaşabileceğimiz telefon numarası var mı?” sorusuna ise Küçük, Sık sık cezaevine girerim. Görmediğim cezaevi kalmadıyanıtını verdi. Ahmet Şık ise kimlik tespiti sırasında, halen evli olduğunu, bir kız çocuğu olduğunu belirtti. Hâkim bunun üzerine Allah bağışlasındedi. Şık ise Hopa davasına gönderme yaparak O da büyüyünce eşkıya olacakdiye konuştu. Kimlik tespiti sırasında Soner Yalçının gelirinin sorulması üzerine Yalçın’ın, Kayseri usulü olsun 5te anlaşalım şeklindeki sözleri, gülüşmelerle salondaki havayı yumuşattı. Kimlik tespiti yapılan Müyesser Yıldız ise 30 yıllık gazeteciydim. İddianamede ise terörist yazıyordu dedi. Mahkeme başkanı ise Yıldıza Estağfurullah karşılığını verdi. Bir süre önce eşini kaybeden Doğan Yurdakul da kimlik tespiti için sorulan soruyu, Tutuklandığımda evliydim, şimdi dulumdiyerek yanıtladı.

Kozinoğlu için ‘tutuklu’ denildi

İki TRT spikerinin okuduğu iddianamede Kaşif Kozinoğlu ile ilgili kimlik bilgileri okunurken Kozinoğlunun tutuklu olarak anılması salonda tepkilere neden oldu. Bunun üzerine Başkan Ekinci, Kaşif Kozinoğlunun UYAP sistemine göre 12 Kasım 2011de öldüğü belirtiliyordedi.

Duruşmayı izleyenler arasında yer alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, duruşma sırasında telefonla konuşması üzerine Başkan Ekinci tarafından uyarıldı. Kürkçü, Tamam kapatıyorum, uzatmayın, işinize bakın. Biz Mecliste de telefonla konuşuyoruz dedi.

Duruşma, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansızın hazırladığı 134 sayfalık iddianamenin 58 sayfasının okunması ile tamamlandı. Bugün duruşma iddianamenin okunmasına devam edilmesi ile başlayacak.

cumhuriyet