‘KCK ile hiç ilgim yok’ Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 44 kişi “silahlı terör örgütüne üye oldukları” iddiasıyla tutuklandı. Prof. Ersanlı savcılıkta, “KCK ile uzaktan yakından ilgim yok. BDP Meclis üyesiyim. Siyaset Akademisi’ne okutman olarak gönüllü katıldım. Bütün düşüncelere eşit mesafedeyim” diye konuştu.

‘Muhalif olmak yeter’ İktidarın kendisine muhalif olanları terörist olarak gördüğünü belirten hukukçu Ergin Cinmen “Yargı uygulaması ile Türkiye’de terörist yaratılıyor. Türkiye açık biçimde demokratik diktatörlüğe gidiyor” dedi. Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesini isteyen ÖDP lideri Alper Taş da “Bu yasayla herkes terör örgütü üyesi olabilir” dedi.

‘YASALAR TERÖRİST YARATIYOR’

Son tutuklamaları değerlendiren ceza hukukçusu Ergin Cinmen, Türkiyedeki yargı mekanizmasının ve özellikle Terörle Mücadele Yasasının tuhaf maddelerinin Türkiyede terörist yarattığını söyledi. Cinmen, yasalara göre terörle alakası olmayan insanların terörist olarak gösterilebildiğini belirterek Türkiyede dünyaya göre terörist patlaması yaşanıyor. Şimdi Ersanlı bir terörist ise o kadar belediye başkanı, o kadar yazar çizer insan terörist ise Türkiyede terorizm üretiliyor demektirdedi.

İktidarın kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak gördüğünü kaydeden Cinmen, Bu operasyon muhaliflere gözdağı verme operasyonudur. Türkiye çok açık biçimde demokratik diktatörlüğe gidiyor. Polis Vazife Salahiyet Kanununda yapılan değişiklikle tutuklamalara zemin oluşturuldu. Yargı uygulaması ile Türkiyede artık terörist yaratılıyordiye konuştu. İktidarın yüzde 50 oy aldığını anımsatan Cinmen özetle şöyle konuştu:

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde BDPye oy veren insanlar oy verdikleri kişileri hapiste değil, belediye binasında görmek istiyor. Somut şüphesi dahi olmaksızın bu kadar seçilmiş insanı hapislere atarsanız, bölge halkı devletten soğur. Yüzde 50 oy almış bir iktidarın bu sorunu çözmemek için gayret göstermesinin bir manası yok.”

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise KCK davasında Ersanlı ve Zarakolunun tutuklanmasının yeni yapılacak anayasa üzerinde tartışmaların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirterek Bu insanların gözaltına alındığı bir Türkiyede yapılacak anayasadan demokratik beklenti olamaz. Bu tablo bir siyasi kıyımdır ve demokratik açılımın tasfiyesini net olarak ortaya koyuyor. Demokratik siyaset yapanları tutuklayarak adeta dağa teşvik ediyorlardedi. Terörle Mücadele Yasasının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Taş, Bu yasa var olduğu sürece herkes terör örgütü üyesi olabilir, yargılanabilir ve hatta yıllarca yatabilir. Sıranın kimde olacağı belli değildirdiye konuştu.

Cumhuriyet